life logo
Sarkozi I. focsatorna 5 VEF kep3

Megszülettek a VÉF döntések a megvalósításra javasolt további projektötletek sorrendjéről

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében felállításra került Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórumok (VÉF) ötödik ülésére december közepén került sor. A Sárközi-I. főcsatorna vízgyűjtő területén felállított fórum ülésére 2022. december 13-án, kedden került sor Bátyán, míg másnap, december 14-én szerdán a Szilágyi-patak és Gombás-patak vízgyűjtő területén tartottak ülést Püspökszilágyon. Az üléseken titkos szavazás útján került elfogadásra a VÉF tagjai által benyújtott projektötletek VÉF által javasolt megvalósítási sorrendje.

A döntést komoly szakmai előkészületek és vizsgálatok előzték meg. Elsőként a VÉF Tanácsadó Testületének szakértő tagjai helyszíni terepbejárásokat tartottak a javasolt helyszíneken  a projektötletek szakmai értékelése céljából. A terepbejárást követően néhány javaslat sajnos nem bizonyult megvalósíthatónak a projekt keretei közt, bár azok kiváló javaslatok, de sajnos a a megvalósításra rendelkezésre álló időbe és/vagy költségbe nem férnek bele.

1

Az első körös vizsgálaton átment projektötleteket ezt követően – a korábban a VÉF elé tárt – értékelő szempontrendszer alapján a VÉF Tanácsadó Testületének szakmai szervezetei szakterületenként véleményezték. Az értékelésben részt vett a Magyar Mérnöki Kamara, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóságok, a WWF Magyarország Alapítvány, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Kara, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vízgazdálkodási és Klímaadaptációs Tanszéke.

Az egyéni szakterületi értékeléseket ezt követően a fenti szervezetek kollégái megvitatták , majd a VÉF Szakmai Tanácsadó Testületének konszenzusos állásfoglalása alapján a Hétfa Kutató Intézet munkatársai elkészítették minden beérkezett projekt javaslatra vonatkozóan a végleges szakértői értékelést. Ezzel egyidejűleg a VÉF döntését elősegítendő a szakértők egy preferencia sorrendet is felállítottak a megvizsgált projektötletekről . A közös állásfoglalásokban az egyes projekt javaslatoknál feltüntették a szakértők az adott javaslat pozitív hozadékai mellett azt is, hogy milyen feltételeknek szükséges teljesülniük azok megvalósíthatóságához, amennyiben ilyen felmerült.

Sarkozi I. focsatorna 5 VEF kep2

Következő lépésként a VÉF szavazati joggal rendelkező tagjai számára az ülések előtt kiküldésre került a VÉF Tanácsadó Testülete által összeállított szakmai állásfoglalások az egyes projektötletek esetében és a javasolt preferencia sorrend, melyet figyelembe véve hozta meg végső döntését a két vízgyűjtő területen felállított Fórum.

Az elfogadásra került sorrendekben szereplő projektötletek jelenleg még csak koncepcióknak tekinthetők, azok részletes vizsgálatára 2023. januárjában fog sor kerülni. Előfordulhat, hogy egy projektről a következő vizsgálati fázisban derül ki, hogy az nem megvalósítható vagy a megvalósíthatóságához szükséges feltételek valamiért nem tudnak teljesülni (pl. az egyik érintett tulajdonos nem járul hozzá) vagy nem időben teljesülnek, ebben az esetben a sorban következő projekt kerül megvalósításra, ha ott nem merül fel hasonló probléma.

A projekt befejezésig még legalább 3 személyes ülésre fog sor kerülni, illetve a VÉF tagjai folyamatosan tájékoztatásra kerülnek a projektjavaslatok vizsgálatának, majd megvalósításának előrehaladásáról is.

4

A bátyai Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórum ötödik ülésének jegyzőkönyve, mely tartalmazza az elfogadott projektek sorrendjét itt érhető el.

A püspökszilágyi Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórum ötödik ülésének jegyzőkönyve, mely tartalmazza az elfogadott projektek sorrendjét itt érhető el.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás