Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Tisztelt Olvasó!

 

Köszöntöm Önt az „Innovatív vízgazdálkodási módszerek integrált gyakorlati alkalmazása vízgyűjtő szinten önkormányzati koordinációval” című LIFE20 CCA/HU/1604 azonosítószámú LIFE LOGOS 4 WATERS projekt honlapján!

Nagyon jó helyen jár, ha az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról, a szélsőséges időjárási eseményeknek való kitettség mérsékléséről, vagy a víz helyben történő megtartásáról szeretne többet megtudni.

 

A négy évre tervezett projekt megvalósítása a koordináló kedvezményezett Belügyminisztérium vezetésével 2021. október 1-jén indult el. A projekt sikeres megvalósításában – társult kedvezményezettként – további hét partner is közreműködik: két hazai önkormányzat, melyek kisvízgyűjtőjén természetes vízmegtartó megoldások kerülnek kialakításra, illetve öt szakmai szervezet, amelyek a mérnöki tervezés, a vízgazdálkodás, a természetvédelem, valamint a klímatudatosan működő önkormányzatok terén rendelkeznek szakmai tapasztalattal, tudással.

 

A projekt nem csak az együttműködő partnerek számára kiemelt jelentőségű, hanem országos szinten is, mivel a víz megtartásával kapcsolatos tudást és jó gyakorlatot az egész országban szeretnénk elterjeszteni. E cél megvalósítása érdekében a projekt során számos tevékenységet terveztünk, melyek reményeink szerint minden érdeklődő számára fontos információt tartalmaznak. Gyakorlati példákat mutatnak azoknak, akik keresik településükön vagy – tágabb területen – a vízgyűjtőjükön a túl nagy mennyiségű vagy a vészesen kevés víz problémájára a megoldást. Tudást kínálnak azoknak, akik az integrált, vízmegőrzésen alapuló vízgazdálkodásról szeretnének többet megtudni. A célcsoport specifikus kiadványok és rendezvények által pedig megmozgatják a szélesebb társadalmai csoportokat is. Szeretnénk elérni, hogy minél többen és minél többet beszéljünk a vízkincsről, a víz megtartásának jelentőségéről. Mindezek által egyre többen lépjenek a gyakorlati megvalósítás útjára, legyen ez jól bevett gyakorlat!

 

A Belügyminisztérium már 2016-ban felismerte, hogy tenni szükséges annak érdekében, hogy fejlesszük és megerősítsük az önkormányzatok alkalmazkodási képességét, ezáltal csökkentve az éghajlatváltozás településekre és a helyi közösségekre gyakorolt negatív hatásait. Ennek elérése érdekében első lépésként 2017-2021. között valósult meg a LIFE-MICACC minta projekt. Majd ennek tapasztalataira és eredményeire is építve született meg a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt gondolata, melynek átfogó célkitűzése az önkormányzatok klímaalkalmazkodásának fejlesztése a vízvesztő pozíciók mérséklésével, koordinált, vízgyűjtő szintű, integrált vízgazdálkodási megoldások demonstrációján, elfogadottságának növelésén és elterjesztésén keresztül.

 

Felkészülés, alkalmazkodás, együttműködés. Úgy gondolom, ezek lesznek a fő hívószavai az elkövetkezendő éveknek, évtizedeknek. Sőt, már a jelen korunk kihívásainak is.

 

Az éghajlatváltozás olyan globális méretű jelenség, melyet nem vagyunk képesek megállítani, viszont fel tudunk készülni a várható hatásokra, és képesek vagyunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Fontos, hogy mindezt egymással együttműködésben, közös gondolkodás és közös tervezés útján tegyük, hiszen a szélsőséges időjárási események sem ismernek közigazgatási határokat. Az egyik településen a hirtelen lezúduló eső okoz komoly károkat, míg a szomszéd település a vízhiánytól szenved. Érdemes tehát integrált módon, kisvízgyűjtő szinten, települések és érintett szakmai szervezetek összefogásában keresni a megoldást.

 

Ez a honlap azért jött létre, hogy folyamatos tájékoztatást nyújtson a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt előrehaladásáról, a projekt tevékenységek megvalósításáról, a soron következő rendezvényekről, az elért eredményekről, és szeretnénk naprakész információval ellátni a téma iránt érdeklődőket.

 

Tartalmas böngészést, hasznos olvasást kívánok minden látogatónak!

 

Dr. Dukai Miklós

önkormányzati államtitkár