life logo
1

Lezajlott a projekt keretében kidolgozásra került VÍZTÜKÖR pedagógus-továbbképzés első alkalma

Elkészült a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében a WWF Magyarország által kifejlesztett VÍZTÜKÖR oktatócsomag és hozzá kapcsolódó 30 órás, az Oktatási Hivatal által akkreditált Víztükör pedagógus-továbbképzés.

A pedagógus képzés két fő részre osztható. Az első szakasz egy kétnapos személyes rendezvényt foglalt magában, ahol a résztvevő pedagógusok, környezeti nevelők együtt, személyesen ismerkedhettek meg a projekt keretében elkészült környezeti nevelési, szemléletformáló oktatási eszközökkel, valamint egy terepi látogatáson vehettek részt a projekt vízgyűjtő mintaterületein, ahol az ott létesült természet-alapú vízmegtartó megoldásokat fedezhették fel testközelből. Ezt követően a képzés második szakaszában a résztvevők saját osztályukkal fogják kipróbálni az első két napon elsajátított technikákat és az oktatási csomag elemeit, melyek tapasztalatairól zárásként beszámolnak a képzést tartó trénereknek.

A VÍZTÜKÖR nevet viselő környezeti oktatási csomag tartalma egy felsős korosztálynak szóló játékos foglalkoztató munkafüzet, tantermi és terepi tanóra segédletek, egy oktatói előadás, valamint egy facilitáló-módszertani kisokos. A tananyag feldolgozását segítő tantermi és terepi oktatói segédletekben a tanórához ajánlott játékokhoz és kísérletekhez találhatóak anyagok, letölthető kellékek (karakterkártyák, árcédulák) és tanulói feladatlapok.

22
A résztvevők párokban reflektáltak a környezeti nevelési munkájukra.
Fotó: Györgyi-Ambró Gergely

A tantermi és terepi foglalkozásokban a víz szerepe a tájban, a vízmegtartás és klímaváltozáshoz kapcsolódó információk élményalapú feldolgozása kapott nagy hangsúlyt. A tantermi segédlet egyszerűen kivitelezhető kísérletekkel modellezi a különböző természetes, táji vízmegtartási módszereket, valamint a vizesélőhelyek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A terepi segédlet kinti foglalkozásokhoz és a természetkapcsolat-facilitációhoz ad támpontokat.

3
A résztvevőknek alkalma nyílt tesztelni a vízmegtartási kísérleteket.
Fotó: Györgyi-Ambró Gergely

A Víztükör pedagógus-továbbképzés az oktatócsomag elsajátításához és feldolgozásához kínál lehetőséget a pedagógusoknak. A 30 órás Víztükör tanártréning első szakaszát magában foglaló kétnapos rendezvény első alkalommal 2024. május 11-12-én került megrendezésre, melynek Veresegyház és Püspökszilágy adott otthont.

4
Tordai Sándor polgármester előadása a helyi természet-alapú vízmegtartási megoldásokról.
Fotó: Kerpely Klára

Az első napon az élménypedagógia, tanulás- és természetkapcsolat-facilitáció, víz és éghajlatváltozás témáiban mélyedtek el a résztvevők. Majd a nap egy közeli vizesélőhely – a Veresegyházi-tó – partján zárult, ahol az elhangzott technikákat, módszereket már gyakorlatban is kipróbálhatták a tréningen résztvevő pedagógusok. A második napon a saját élményeken volt a hangsúly, közösen tesztelésre kerültek a gyerekeknek szánt vízmegtartási kísérletek, valamint a résztvevők elkezdték tervezni a saját foglalkozásaikat, amelyeket tanulóikkal fognak a továbbképzés keretében megvalósítani. A délután egy rövid autózást követően Püspökszilágyon zárult, ahol Tordai Sándor polgármester úr vezetésével bemutatásra kerültek a projekt mintaterületei.

5
Az egyik püspökszilágyi rönkgát megtekintése is szerepelt a terepszemle programjában.
Fotó: Györgyi-Ambró Gergely

A résztvevők megtekinthették a működésben lévő rönkgátakat, oldaltározót és vizesélőhelyeket, valamint a településen a projekt keretében átadásra került A víz útja – kiállítás a vízről és a vízmegőrzésről című beltéri kiállítást.

6
A frissen elkészült A víz útja – kiállítás a vízről és a vízmegőrzésről című beltéri kiállítást is megtekintették a résztvevők
Fotó: Györgyi-Ambró Gergely

A visszajelzések alapján az első kétnapos személyes pedagógus képzés sikeresen és tartalmasan zárult. A résztvevők lelkesen fogadták a bemutatott oktatási anyagokat, jó gyakorlatokat és motiváltan tértek haza, hogy saját oktatási munkájukba is beillesszék a projekt fő üzeneteit. Bízunk benne, hogy a képzés hozzájárult a résztvevő tanárok környezeti nevelési készségeinek fejlesztéséhez, mely által a fiatalok közt szélesebb körben el tud terjedni a víz érték szemlélet, illetve a klímaadaptáció és vízmegtartás fontossága.

7
Csoportkép a tréning második napján, Püspökszilágyon.
Fotó: Szalóky Róza

A rendezvényről további fotókat talál a honlap galériában.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás