life logo
IMG 0615

Megnyitotta kapuit a projekt keretében készült püspökszilágyi beltéri bemutató központ és kültéri tanösvény

Püspökszilágy Község Önkormányzata Teremtésvédelem a víz tükrében címmel rendezett családi napot 2024. május 25-én. A rendezvény keretében átadásra került többek között a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében kialakított beltéri bemutató központ és kültéri tanösvény, melyek tartalma magyar és angol nyelven egyaránt elérhetőek.

IMG 4577
Fotó: Püspökszilágy Község Önkormányzata

A beltéri bemutató központ részeként egy állandó kiállítás nyílt a településen Szabadidő és Sport Központ épületében, mely A víz útja címet viseli és mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezést követően. A kiállítás fő célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a vízmegtartás fontosságát, természetre alapozott eszközeit és szerepét az éghajlatváltozással szembeni alkalmazkodásban, röviden a víz érték szemlélet bemutatását. A kiállítás különböző játékos és interaktív elemek felhasználásával készült, hogy érdekes és izgalmas élményt nyújtson az odalátogatóknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

IMG 4530
Fotó: Püspökszilágy Község Önkormányzata

Az átadásra került kültéri tanösvény 7 állomásból áll és a Szilágyi-patak jobb partján vezet végig a Szabadidő és Sport Központ épületétől egészen a projektben készülő kültéri bemutató központig. Ez utóbbi tervezetten 2025 tavaszán kerül véglegesítésre, a kivitelezési munkák befejezését követően.

tanösvény végleges térkép
Térkép a tanösvényhez
Fotó: Püspökszilágy Község Önkormányzata

A tanösvény szorosan kapcsolódik a beltéri kiállításhoz, de önmagában is hasznos információkat tartalmaz a vízmegtartás, klímaváltozás, ökoszisztéma szolgáltatások témájában, emellett kiegészíti további információkkal a kiállítást a vízgyűjtő területen helyben megvalósuló vízmegtartó megoldásokkal és Püspökszilágy tájtörténetének bemutatásával. Az információs táblákon játékos elemek is beépítésre kerültek, melyek gyerekek és felnőttek számára is egyaránt kihívást jelenthetnek és különféle ismeretek átadását szolgálják.

IMG 0671
Fotó: Hugyecz Bettina Lilla

A családi nap keretében az önkormányzat kollégái egy kvízzel is készültek, hogy a bemutató központot és kültéri tanösvényt megtekintők megszerzett tudásukat tesztelni is tudják. A helyi lakosság nagyon pozitívan és érdeklődve fogadta a projektben átadásra került tanösvényt és a kiállítást is több, mint 100 fő tekintette meg, melyből több, mint 50 fő a kvízt is kitöltötte.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás