life logo
TINLAB URBAN21 konferencia

TINLAB-URBAN21 konferencia

ZöldIT – Digitális és zöld innovációk a magyar helyi közösségekben címmel rendeztek konferenciát 2023. március 23-án Kaposváron, melyre Kivés Zoltán, önkormányzati helyettes államtitkár úr is felkérést kapott, hogy mutassa be az aktuálisan futó önkormányzati fejlesztésű projekteket. A szakmai esemény minden évben megrendezésre kerül, az idei konferencia központi témája a települések zöld, illetve digitális átállása volt, melyhez jól kapcsolódik a LIFE LOGOS 4 WATERS projektünk is.

Ma már megannyi társadalmi innováció valósul meg Magyarországon is, de egyelőre nincs fókuszált keretrendszer, jogszabályi és finanszírozási háttér a társadalmi innovációs környezet fejlesztésére, rendszerszintű kezelésére, a gazdasági és technológiai innovációs folyamatok társadalmi kérdésekkel való kiegészítésére. Ezt felismerve jött létre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával három egyetem (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem) és a HÁRFA Alapítvány együttműködésében a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB). Az URBAN21 konferenciasorozat számos sikeres rendezvényre tekint vissza, minden évben aktuális kérdéseket, kihívásokat feldolgozva, jó gyakorlatokat bemutatva vált fontos találkozási alkalommá a szakma képviselői számára.

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) keretében szervezett 2023-as URBAN21 konferencia azt tűzte ki céljául, hogy a hazai településeknek – kiemelten a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát kidolgozó városoknak – gyakorlati segítséget nyújtson a zöld átállás és a digitális átállás megtervezéséhez, a szükséges változások elindításához, a fejlesztések megvalósításához.

A konferenciát Szita Károly, Kaposvár MJV polgármestere nyitotta meg, majd előadást tartott Kivés Zoltán önkormányzati helyettes államtitkár úr. Helyettes Államtitkár Úr előadásában bemutatta a Belügyminisztérium által koordinált innovatív önkormányzati projekteket, ismertette azt, hogy miért lehetnek és lesznek a jövőben az önkormányzatok kulcsszereplői a helyi alkalmazkodásnak, és áttekintést adott a LIFE-MICACC projekt eredményeiről, illetve a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt céljairól. Ezt követte számos további érdekes előadás, valamint két izgalmas panelbeszélgetést is rendeztek Karbonsemleges városi programok, valamint Okos város – példák, jó gyakorlatok címmel.

A helyszínen és online bekapcsolódó résztvevők inspirációt és fenntartható ötleteket nyújtó hazai és külföldi társadalmi innovációkkal és jó gyakorlatokkal is megismerkedhettek és több oldalról megvilágításra került a hálózatépítés, az együttműködés fontossága a társadalmi innovációs tevékenységekben.

 

Forrás: Társadalmi innovációs konferencia zajlott Kaposváron (elte.hu)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás