life logo
mezogazdasagi vizgazdalkodas 4

Tartsuk a vizet a tájban! Több mint tízezer, mélyfekvésű területen tevékenykedő gazda körében végez felmérést a NAK

A hatékonyabb klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata országos szintű vízigényfelmérést végez. A felmérés célja a víz tájban tartása a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken.

A mezőgazdasági termelők számára kulcsfontosságú a talajvédelem. Az egészséges talaj megőrzésének érdekében nagy hangsúlyt kell fordítani a vízmegtartásra és a talajnedvesség megőrzésére. A NAK falugazdász-hálózatának közreműködésével feltérképezésre kerül a gazdálkodói tudás, igény, hajlandóság a területi vízmegtartási megoldásokra vonatkozóan, valamint, hogy ezek alkalmazásához milyen feltételek mellett képesek, illetve tudnak hozzájárulni a gazdák.

A kutatás szakmai hátterét az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézetének Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság biztosítja. A falugazdászok a mélyfekvésű, potenciálisan vízvisszatartásra alkalmas területeken tevékenykedő gazdákat keresik fel. Fontos kiemelni, hogy azon gazdálkodók is jelezhetik az igényeiket a falugazdász felé, akik nem a már előzetesen meghatározott területeken tevékenykednek.

A felmérésről szóló további információkat az alábbi linken keresztül érheti el: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106946-tartsuk-a-vizet-a-tajban-tobb-mint-tizezer-melyfekvesu-teruleten-tevekenykedo-gazda-koreben-vegez-felmerest-a-nak

 

 

Forrás: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106946-tartsuk-a-vizet-a-tajban-tobb-mint-tizezer-melyfekvesu-teruleten-tevekenykedo-gazda-koreben-vegez-felmerest-a-nak

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás