life logo
eu tech guidance cover

Rezilens épületek útmutató

Az épületek szintén sérülékenyek lehetnek a változó éghajlatra. Az elmúlt évben az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Főigazgatósága (DG CLIMA) a Sevilla Közös Kutatóközponttal (JRC) együttműködve kidolgozott egy EU-s szintű tanulmányt az épületek éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességéről, rezilienciájáról.

A Bizottság 2023. március 29-én tette közzé az épületek éghajlati alkalmazkodásáról szóló új műszaki útmutatóját. A jelentés szintetizálja a meglévő módszereket, előírásokat, jó gyakorlatokat és iránymutatást ad az épületek építésére és felújítására vonatkozóan.

A műszaki útmutató a szakpolitika áttekintéssel kezdődik, majd bemutatja az épületek éghajlati sérülékenységének és kockázati értékelésének jelenlegi módszereit, valamint tartalmaz egy lehetséges módszertant is a klíma reziliencia értékelésére.

A jó gyakorlat útmutató:

  • Műszaki útmutatást ad az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedésekhez, amelyek relevánsak mind az új, mind a meglévő épületeknél Európa különböző éghajlati övezeteiben.
  • Meglévő alkalmazkodási megoldásokat mutat be az épített környezetet leginkább érintő éghajlati kockázatokra.
  • Bemutatja, milyen lépésekkel javítható az épületek energiateljesítménye, magában foglalva a tulajdonosok, üzemeltetők, felhasználók, döntéshozók, mérnökök, építészek és biztosítók stratégiáit.

A teljes útmutató angol nyelven elérhető itt, valamint a Climate-ADAPT platform egy külön aloldalt is létrehozott a felületen az útmutatóhoz, mely itt található.

Az útmutatóhoz készült egy szemléletes rövid videói, ami itt tekinthető meg angol nyelvű felirattal.

eu level technical guidance on adapting buildings ML0923118ENN 4 page 0001 1

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás