life logo
Kiemelt kep2 3

Probono kreditpontot érő, ingyenes online képzés hazai önkormányzatok részére települési sérülékenység és klíma alkalmazkodás témájában

A „Települési sérülékenység és alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című, ingyenesen elérhető e-learning tréninganyag a hazai települések klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítását célzó, 2017. szeptember 1. és 2021. november 30. között megvalósult LIFE-MICACC projekt keretében került kifejlesztésre.

A tudásanyag elsajátításával az önkormányzatok vezetői és kollégái olyan ismeretek megszerzésére tesznek szert, amely segítséget jelent az erőforrásaik felmérésére, a potenciális és meglévő klimatikus veszélyforrások felismerésére, azok településükre gyakorolt hatásaira, valamint hozzájárul a települési sérülékenységi vizsgálatok elkészítéséhez is. A képzés 6 modulból áll, amelyek az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó legfontosabb és aktuális témaköröket járják körül. Így az olvasó ismereteket kap többek között a témához kötődő alapfogalmakról, a vízkészletekről, valamint hazánk vízgazdálkodásáról is egy rövid, átfogó tudásanyagot sajátít el. Korunk kihívásaként az egyre erősödő éghajlatváltozás hatásai, következményei, illetve ezen folyamatok ellensúlyozására tett intézkedések és jövőbeli irányok kiemelt hangsúlyt kapnak a képzési anyagban.

Hisszük, hogy bár a klímaváltozás globális léptékű, leghatékonyabban települési szinten lehet meghatározni és megvalósítani az alkalmazkodás és a cselekvés lépéseit. Ebben a hazai önkormányzatok szerepe kulcsfontosságú, kiváltképp a klímaadaptációs feladatok koordinálásában, összehangolt cselekvési tervek kidolgozásában. Mind hazai szinten, mind a 2021-2027. közötti európai uniós pénzügyi ciklusban hangsúlyos szerepet kap az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az ellenállóképesség növelése és a zöld- kék infrastruktúra fejlesztése.

Az e-learning tudásanyag nyílt hozzáféréssel mindenki számára elérhető az alábbi linken. Azonban a számos önkormányzati megkeresés és kérés nyomán sikerült megállapodnunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE), hogy a kifejlesztésre került e-learning tananyagot  vegyék fel a kreditpontot érő képzések közé a Belügyminisztérium belső képzéseként. Így a regisztrált felhasználóknak lehetőségük van az e-tananyag, majd azt követően a felületen elérhető Tudáspróba (záróteszt) sikeres teljesítését követően 5 kreditpont szerezni az NKE Probono rendszerében, amelyen PM-2788-2106-BS azonosítószámon érhető el az e-learning képzés. Regisztrált felhasználók számára, bejelentkezéssel ITT érhető el a felület. Minderről bővebb információkat az e-learning tudásanyag honlapján olvashatnak.

A képzést korábban már sikeresen elvégzett önkormányzati munkatársak természetesen szintén jogosultak a kreditpontokra (amennyiben még nem került részükre korábban jóváírásra), melyet az idei évben jóvá is tudunk nekik írni. Kérjük, hogy ezt jelezzék az érintettek az önkormányzati képzési referensük felé, aki fel tudja jelentkeztetni őket a Probono rendszerben a képzésre és a vizsgára.

Egyedi, regisztrált felhasználófiók igényléssel, illetve bejelentkezéssel kapcsolatos problémák esetén, a life@bm.gov.hu e-mail címen keresztül várja a megkeresését a Belügyminisztérium LIFE csapata.   

Bízunk benne, hogy az összeállított tananyag hasznos és informatív tartalommal és ismeretekkel járul hozzá az éghajlatváltozás témakörének minél átfogóbb megismeréséhez, ezáltal egy jobb és fenntarthatóbb közös európai jövő eléréséhez, amelyen belül elősegíti kiemelten az éghajlatváltozás és annak következményei tekintetében kevésbé sérülékeny Magyarország biztosítását annak érdekében, hogy a következő generációk is egy élhető és stabil környezetben boldogulhassanak.

Bíztatjuk, hogy Ön és munkatársai végezzék el a képzést és fejlesszék a klímaváltozással kapcsolatos ismereteiket, amellyel hozzájárulnak településük hatékony alkalmazkodási stratégiájához.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás