life logo
IMG 20221201 111351

Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform Rendezvény

klima3

2022. december 1-jén megrendezésre került a kibővített Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform ülés a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal szervezésében, melynek helyszíne a Megyeháza Kossuth Lajos Díszterme volt. Az eseményt Wolf Péter, Pest Megye Önkormányzatának elnöki tanácsadója nyitotta, ezt követően elkezdődtek az előadások.

Elsőként Kiss Bence a Klímabarát Települések Szövetségének projekt koordinátora mutatta be röviden az Önkormányzati Pályázati Programot, mely a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében valósult meg 2022-ben, és amelyen 14 önkormányzat nyert támogatást.

Ezek közül mutathatták be részletesebben projektjeiket a Pest megyeiek, így Csömör, Perőcsény, Pomáz, Szokolya és Szada ismertethette nyertes projektjét a Klímaplatform ülésén. Az előadók kitértek arra, hogy mit kívánnak megvalósítani az elnyert összegből, valamint rövid és hosszú távú céljaikra a településeken. A lokálisan kezelendő problémákra is rávilágítottak, melyekre a projektjük megoldást kínál, vagy adott esetben egy természeti folyamat támogatására, így például a hódok tevékenységének vízmegtartó hatására. Az előadásokat követően lehetőség volt kérdéseket feltenni, az előadók vagy a jelenlévő szakértők pedig megválaszolták ezeket. Az egyik kérdés arra irányult, hogy a lakosság is érdeklődik-e ezen megoldások iránt, vagy még tartózkodnak-e tőlük. Az önkormányzati vezetők azt fejtették ki válaszukban, hogy a lakosság szemléletformálása nagyon fontos feladatuk, nehézségeikről is beszéltek, de úgy vélik a fenntarthatóság és a környezetvédelem egyre fontosabb szemponttá válik, mindenki kezdi érezni a cselekvés szükségességét. A tudatosabbak akár bírálni is szokták az önkormányzatokat, amit összességében inkább pozitívan ítélnek meg, ez arra ösztönzi őket, hogy minél több szempontból gondolják át a természetet érintő problémákat, kérdéseket és az azokra adandó válaszokat. Ha érti a lakosság a tevékenységük lényegét, általában pozitív a fogadtatás is, így volt ez eddig a LIFE keretében elinduló projektekkel is.

klima9

klima10

IMG 20221201 101611

 

Az előadások sorozatát Dittrich Ernő egyetemi adjunktus zárta, aki a klímaváltozás és a természetközeli szennyvíztisztítás kapcsolatáról, illetve a klímaváltozásra adható válaszokról, megoldásokról beszélt. Ezt követően újra kérdések kaptak helyet, a témák kapcsán szakmai beszélgetés kerekedett, a szakértők reagáltak egymás gondolataira, majd pedig az eseményt Wolf Péter elnöki tanácsadó zárta.

Az előadások megtekinthetőek a Dokumentumtárban.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás