life logo
IMG 1143

Októberi Nyári Egyetem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében 2023. október 15-20. között első alkalommal került megrendezésre a nyári egyetem, melynek célja a nemzetközi mérnökhallgató-közösség képviselőinek továbbképzése a projekt témáival kapcsolatban.

Az éghajlati és árvízkockázatokkal szembeni ellenálló képesség szükségessége változásokat idézett elő az európai vízpolitikában, és így új kihívások merülnek fel a vízgazdálkodásban is. Az integrált megközelítésnek és a vízgyűjtő léptékű, határokon átnyúló harmonizált vízgazdálkodási politikáknak kell érvényesülniük, és a vízgyűjtő-szintű célok elérése érdekében meg kell változtatni az árvizekhez és aszályokhoz való hozzáállást, mivel a természetalapú megoldások fontossága gyorsan növekszik.

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt célja, hogy hozzájáruljon e célok eléréséhez. Ezt a nyári egyetemet azért hoztuk létre, hogy kielégítsük a vízzel kapcsolatos oktatás fejlesztésének elismert igényét. Karunk törekszik a legkorszerűbb technológiák alkalmazására a napi monitorozásban, valamint az új felmérési, értékelési és tervezési technikák lehető legszélesebb körű alkalmazására.

IMG 1116
Fotó: Dr. Tamás Enikő Anna

A nyári egyetem tantermi előadásokból, terepi mérésekből és mérési eredmények feldolgozásából állt, beleértve a vízgyűjtő hidrológiai folyamatainak elméletét és gyakorlatát, a lefolyás vizsgálatát kis- és nagyléptékben. Vendégelőadóink és karunk oktatói érdekes előadásokkal készültek. Az elméleti háttér biztosítása érdekében Dr. Barina Zoltán (WWF Magyarország) a Dráva folyó mentén megvalósított rekonstrukciós, rehabilitációs és vízmegtartó beavatkozásokat ismertette, Dr. Lidija Tadic (eszéki Josip Juraj Strosmayer Egyetem) a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-Rezervátum folyóinak emberi hatásra és a klímaváltozással kapcsolatban megfigyelhető vízhozam-átrendeződéséről beszélt, míg Dr. Andrzej Struzynski (Krakkói Agrártudományi Egyetem) a Visztula folyó Nida mellékvízfolyásán megvalósított mérnöki rekonstrukciókat és az azokhoz kapcsolódó monitoring méréseket mutatta be. Karunk oktatói közül Dr. Zsuffa István adjunktus az integrált vizes élőhely-rekonstrukciók rejtelmeibe kalauzolta el a résztvevőket, Vas László Tamás projekt szakmai főreferens a hidrogeodéziai, míg Dr. Tamás Enikő Anna egyetemi docens a hidrológiai, hidrometriai mérések elméletéről tartott oktatást. A magyaregregyi kisvízgyűjtőn végzett kutatásokat Koch Dániel tanársegéd prezentációjából ismerhették meg a hallgatók. A programban a magyaregregyi kisvízgyűjtőn és a Sugovicán végrehajtott mérések, a mérések feldolgozása, valamint gemenci kirándulás is szerepelt.

IMG 1126
Fotó: Dr. Tamás Enikő Anna

A résztvevők az eszéki (Horvátország), a belgrádi (Szerbia), a bukaresti (Románia), a krakkói (Lengyelország) egyetemekről, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karáról érkeztek. Reményeink szerint életre szóló barátságok, szakmai kapcsolatok alakultak, és hasznos gyakorlati tapasztalatokat szereztek a folyók morfológiájának és vízhozamának a természetalapú megoldások tervezésének megalapozására végzett felmérésében.

Az első nyári egyetemről további képek a Galériában találhatók.

 

Készítette: Dr. Tamás Enikő Anna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás