life logo
kiemelt

Megkezdte működését az önkormányzatok klímaalkalmazkodását támogató online platform

Az online platform létrehozására az Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért című LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében került sor, amelynek átfogó célkitűzése az önkormányzatok támogatása a klímaalkalmazkodáshoz szükséges képességek fejlesztése, a klímakormányzás fejlesztésének elősegítése települési és vízgyűjtő szinten, valamint a természetes vízmegtartó megoldások alkalmazási lehetőségeinek és szerepének bemutatása. Ehhez kapcsolódóan kiemelt cél minden olyan eszköz számbavétele és egy helyen történő összegyűjtése, amellyel az önkormányzatok klímaváltozással szembeni sérülékenysége mérsékelhető, illetve a témát illető ismeretek elmélyítésével a felkészültségük erősíthető.

Ennek szellemében került létrehozásra a projekt keretében egy online felület, adatbázis-gyűjtemény, amely az Integrált Önkormányzati Döntéstámogató Platform (továbbiakban: Platform) címet viseli. A Platform létrehozásával célunk volt egy olyan felület kialakítása, mely egy helyen, strukturált formában teszi elérhetővé az önkormányzatok számára a releváns vízügyi és klímaalkalmazkodáshoz kapcsolódó szaktudást, eszközrendszert a helyi döntéshozók és szakértők részére. Fontos, hogy ezek a rövid-, illetve hosszútávú tervezést, stratégiaalkotást, a fejlesztési elképzeléseket, illetve a klímasérülékenység mérséklését is hatékonyan tudják támogatni, az ehhez kapcsolódó önkormányzati döntés-előkészítő munkához, döntéshozatalhoz nyújtsanak valódi segítséget.

1
                                                                                                      

A Platformon hazai és nemzetközi eszközök, adatbázisok, rendszerek, szakmai anyagok, jó gyakorlatok érhetőek el. Az itt megtalálható adatbázisok, eszközök minden esetben meglévő és működő felületekre vezetnek át, az azokról készült részletes leírások (adatlapok) általános jellemzőket, a használatukra vonatkozó hasznos információkat tartalmaznak. Bízunk benne, hogy az oldal látogatói – nem csupán az önkormányzati szakemberek – olyan információkat, eszközöket találnak itt, amelyek a feladataik hatékony elvégzésében, a klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodásban, vagy éppen a klímaváltozás negatív hatásainak megelőzésében, mérséklésében szolgálnak majd új ismeretekkel.

A Platform bevezető oldala általános információkkal szolgál annak működéséről, amelynek végén találhatóak a felület tartalmának csoportosítását jelző ikonok. Az egyes eszközöket, adatbázisokat, szakmai anyagokat elsődleges tartalmuk és felhasználásukra vonatkozó jellegük alapján az alábbi hat kategóriába soroltuk:

  • Klímavédelem
  • Településfejlesztés
  • Természetalapú megoldások (TaM/NbS)
  • Ökoszisztéma
  • Vízgazdálkodás
  • Zöldinfrastruktúra

 

3
                                                                                                                                   

Egy-egy eszköz, adatbázis esetenként egyszerre több kategóriában is megtalálható, így nem csupán egy helyen, hanem a témáját tekintve minden releváns fő kategóriában feltüntetésre került. A kategóriák szerinti tematikus csoportosításokon belül az adatbázisokat, eszközöket és szakmai dokumentumokat szimbolizáló logókra kattintva, illetve az adott tematikus csoport oldalának végén, névsorba rendezve, listaszerűen egy-egy tartalomjegyzékből is elérhetőek az adatbázisok, eszközök.

A Platformon elérhető valamennyi eszközről, adatbázisról, rendszerről készült egy részletes adatlap, amely annak tartalmára, működésére vonatkozó legfontosabb információkat tartalmazza Ezen információk közé sorolhatók többek között, hogy mennyire aktuális az adott eszköz, adatbázis, milyen gyakran kerül frissítésre annak tartalma, milyen célcsoport számára nyújt elsődlegesen segítséget, alapadatot vagy mintát, szükséges-e regisztrálni a használatához, milyen speciális képzettségeket igényel, ingyenesen használható-e. Az adatlapok elérhetőek az egyes kategóriák alatt, az adott eszköz, adatbázis nevére, illetve a tartalomjegyzékben szereplő megnevezésére kattintva.

Az oldalon megtalálhatóak angol és magyar nyelvű eszközök is. Az angol nyelvű eszközöket külön jelöltük, azonban a belőlük készült adatlapok magyar nyelven olvashatóak. Az eszközök és adatbázisok ikonjainak hátoldalán egy rövid tartalmi összefoglaló is olvasható, amely reméljük, hogy elősegíti a hatékony böngészést a számos elérhető anyag között és könnyítésül szolgál a felhasználók számára annak érdekében, hogy mindenki a számára érdekes és új információkkal szolgáló anyagokhoz egyszerűen hozzáférjen.

A Platform tartalma folyamatosan frissül, ezáltal törekedve az újabb információk, ismeretek minél szélesebb körben történő elérésére, illetve a már megszerzett tudás fejlesztésére, bővítésére. A tartalom frissítésére vonatkozóan az oldalon található észrevételek linken keresztül szívesen fogadunk további kiegészítési javaslatokat is.

Reméljük, hogy a Platform hasznos lesz az Önök számára és segítségül szolgál a mindennapjaikban és a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodásban.

A Platform az alábbi linken keresztül érhető el: https://lifelogos4waters.bm.hu/dontestamogato-platform/

Jó böngészést kívánunk!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás