life logo
4ba92130cc3bbfc43fa7087831d51f16 1

Madárbarát település mintaprojekt – pályázati kiírás

A 21. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a természeti környezetet. Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a saját bőrünkön. Közös érdekünk, és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk! Ennek a cselekvésnek több szintje is van, de a legfontosabb döntések a lakásainkban és a helyi közösségeinkben, a településeken dőlnek el.   Ezen elvek mentén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (odúk, odútelepek).

A pályázat benyújtására jogosult települések köre

A pályázatban 2-2 település kerül kiválasztásra alábbi népességszámok szerint településtípusonként:

  • 500 fő népességig
  • 501-1500 fő népességig
  • 1501-5000 fő népességig
  • 5001-100000 fő népességig
  • 100 001 fő felett (egy kisebb településrész kijelölésével) – ebbe a kategóriába Budapesti kerületek is pályázhatnak.

Amennyiben valamely településtípusra nem érkezik elegendő vagy érvényes pályázat, a rendelkezésre álló összeg átcsoportosításra kerül másik településtípusra.

Kizárólag azon pályázó kerülhet kiválasztásra, aki az alábbiakban meghatározott kritériumoknak megfelel: 

  • olyan magyarországi települések önkormányzatai, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk, odútelepek), kivételt képez ez alól a gólyakosarak, és gólyafészek magasítók. A pályázathoz mellékelni kell a polgármester nyilatkozatát.
  • a pályázó vállalja, hogy nyertes pályázat esetén a pályázatban kapott eszközöket elszállítja az MME telephelyéről vagy az eszközök gyártásának helyszínéről és saját hatáskörben, de az MME szakmai támogatásával az eszközöket a pályázatban megjelölt területre kihelyezi 1 hónapon belül.
  • A pályázó vállalja, hogy nyertes pályázat esetén a pályázat során kapott eszközöket a 2 éves pályázati periódus után 5 évig működteti és karbantartja (2024 – 2029). Ebbe bele tartozik az etetők december 1. – március 31. közötti időszakban történő működtetése, és az odúk takarítása is.
  • A pályázó vállalja, hogy a projekt eredményeiről a pályázat keretében beszámol. A beszámolót az MME felhasználhatja a pályázat népszerűsítése érdekében a kommunikációs csatornáin.

Bővebb információk és a részletes pályázati felhívás az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.mme.hu/madarbarat-telepules-mintaprojekt-palyazati-kiiras

A pályázatokat 2022. június 10-ig lehet benyújtani a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján elérhető pályázati űrlap kitöltésével. A pályázattal kapcsolatos kérdés esetén a palyazat@mme.hu email címen lehet érdeklődni.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás