life logo
2.1

Lengyelországi látogatás a projekt keretében – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak kapcsolatépítő utazása

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében szervezetspecifikus networking utazáson vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi karának oktatói 2024. március 24-28 között Lengyelországban, ahol elsődleges céljuk a LIFE4DELTA (a projektről bővebb információk itt olvashatóak) projekt meglátogatása és szakmai tapasztalatcsere volt.

Az első napon a délelőtti órákban Krakkóban a Krakkói Agrártudományi Egyetemre látogattak az NKE-s oktatók, hogy a projektünk keretében 2024 őszén megrendezésre kerülő Nyári Egyetemen való részvétel lehetőségeit megvitassák – amelyre a lengyel kollégák is meghívást kaptak –, azt népszerűsítsék, illetve a lengyel hallgatók toborzásához alapot nyújtsanak. A délutáni órákban Umianowicébe, a LIFE4DELTA projekt központjába utaztak.

A második napon a két projekt képviselői a délelőtt folyamán előadásokat tartottak egymásnak a LIFE LOGOS 4 WATERS és a LIFE4DELTA projektekről, azonosították a kapcsolódási pontokat és az eddig elért eredményekkel kapcsolatos megbeszélést, diszkussziót folytattak. A délután folyamán a Nida folyó árterén végrehajtott rekonstrukciók, vízmegtartó megoldások és a kialakított monitoring rendszer elemeinek megtekintésére látogatást tettek a projektterületre, ahol a lengyel kollégákkal közös vízszintmeghatározó mérésekben is módjuk volt részt venni.

5

A harmadik napon a közeli dombon álló Szent Anna-kápolnához vezetett az útjuk, ahonnan a Nida folyó teljes, a rekonstrukcióval érintett szakaszát és a folyóvölgyet egészében be lehet látni, majd a folyóvölgyben található helyszíneket is bejárták. A délutáni órákban megtekintették a környezeti nevelést és oktatást szolgáló bemutatóközpont létesítményeit és a laboratóriumokat, amelyekben őshonos, Európai Uniós szempontból jelentős állat- és növényfajok visszatelepítési célú szaporításának, tenyésztésének folyamatát is módjuk volt megismerni (pl. mocsári teknős, folyami kagyló és vöröshasú unka). Késő délután további előadások hangzottak el a projektek eddig elért eredményeiről, valamint sor került a továbblépés lehetőségeinek megvitatására is.

A lengyelországi projekt több tekintetben is tanulságos volt: a Nida folyó árterén kiépített piezométer-hálózat, annak műszerezettsége és a vízvisszatartás nyomon követésére üzemeltetett monitoring-rendszer, a terepi mintavételi program és a közösen végrehajtott mérés is hasznos és informatív adatokkal szolgált. Példaértékűnek ítélhető az az együttműködés, melyet a LIFE4DELTA projekt végrehajtása során a területen érintett önkormányzatokkal és gazdálkodókkal valósítottak meg a lengyel partnerek.

3.1

A látogatás minden szempontból pozitívan zárult és elérte a célját. Az NKE Víztudományi Karának oktatói és a LIFE4DELTA projekt lengyel kollégái a látogatás során kölcsönösen sokszínű és hasznos tapasztalatcserével gazdagodtak, melynek eredményei a LIFE LOGOS4WATERS projekt végrehajtásában is hasznosíthatóak lesznek.

 

Szöveg és fotók: Dr. Tamás Enikő Anna és Koch Dániel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás