life logo
Képkivágás

Lefolyáslassító és vízvisszatartó megoldások épülnek Szadán a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt támogatásával

A LIFE LOGOS 4 WATERS projektünk keretében 2022-ben meghirdetett Önkormányzati Pályázati Program kisléptékű természetes vízmegtartással kapcsolatos beruházások megvalósítását teszi lehetővé magyarországi településeken. A program egyik nyertese Szada Nagyközség Önkormányzata volt, ahol a program támogatásával két kis projekt is meg tud valósulni a településen. A pályázat megvalósítása jól halad, a beruházások kivitelezési munkálatai elkezdődtek, amik tervezetten idén év végéig be is fejeződnek – tudhatjuk meg Pintér Lajos polgármestertől a Veresnet TV által készített interjúban.

2 új

Forrás: Szada Nagyközség Önkormányzat Facebook oldala

A pályázat pozitív elbírálásának köszönhetően Szadán egyrészt egy erdős esőkert létesül a Székely Bertalan úti átvezetés és környezete vízelvezetési problémáinak megoldására. Korábban a nagyobb esőzések esetén nem tudott elfolyni a csapadékvíz, megállt az úton és a környező lakóházakat elöntötte. A beruházás részeként az utat átfúrva egy áteresz kerül kialakításra, ahol a lehulló csapapék egy esőkertben tud majd helyben elszikkadni, oly módon, hogy nem veszélyezteti a környező lakóingatlanokat. A tervek szerint az esőkert 1000 m3 csapadék befogadására is alkalmas lesz.

3

Forrás: Szada Nagyközség Önkormányzat Facebook oldala

A munkálatok másik része a 9 kis tóból álló lápi pócos tavakat érinti, mely több védett fajnak (mocsári teknős, vöröshasú unka) és a Tavirózsa Egyesület nemzetközileg is számon tartott fokozottan védett lápi póc fajvédelmi mintaprogramnak ad otthont. Az utóbbi időben a csapadék eloszlása nagyon hektikussá vált, aminek hatására a vízszint többször egy olyan kritikus határt is elért, ami a benne élő halak kimentését tette szükségessé. A pályázat részéként a terület mellett lévő patakon 9 db rönkgát létesül, amivel kb. 0,5 m-es vízszint emelkedés érhető el.

4

Forrás: Veresnet TV

A pályázat során benyújtott részletes költségterv alapján a projekt teljes költségvetése bruttó 7.807.000 forint, amelyből az Önkormányzat tervezési és előkészítési feladatokra 3.325.000 forint támogatásban részesült a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt által meghirdetett forrásból. A költségek fennmaradó részét önrészként vállalta az Önkormányzat. Az időközben megemelkedett kivitelezési költségek további 5.700.000 forint önrész biztosítását tették szükségessé, melyet szintén az Önkormányzat saját forrásból fedezett. Így a beruházások teljes költsége nagyjából kb. 13.000.000 forintra tehető.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás