life logo
Fotó VD 2024 06 14

Klímasemlegesség 2050 – konferencia

A Green Policy Center szervezésében minden évben megrendezésre kerülő Klímasemlegesség 2050 című konferencia keretében idén a társadalom és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatok, egymásra hatások elemzése állt a 2024. június 3-ai rendezvény témájának középpontjában. A felvezető előadásokban általános képet kaphattak a résztvevők az Európai Unió által meghatározott klímacélok elérésének folyamatáról, a hazai vállalásokról, illetve a különböző gazdasági szektorokat érintő stratégiai célokról.

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetések követték, amelyeken az egyes asztaltársaságok a konferencia fő témáját körüljárva egy-egy kiemelt kérdéskörre keresték a választ. Tartalmas eszmecsere folyt többek között az energetikai fejlődésről, annak eszközeiről és várható hatásairól, aktuális kérdéseiről, vagy éppen a klímaváltozást érintő lakossági szerepvállalásról. Az egész konferencia fő fókuszában az éghajlatváltozás társadalmi vonatkozásai álltak, ezáltal a kerekasztal-beszélgetések alapját is a társadalmi bevonás szükségessége, a lakosság részéről tapasztalható alkalmazkodás mértéke és a fenntartható fejlődési célok elérése, illetve azok várható hatásai jelentették.

A konferencia nagyobb részét a panelbeszélgetések tették ki, amelyeket három csoportba sorolva hallgathattak meg a résztevők. Az első panelbeszélgetés témáját az adaptáció és a mitigáció szükségessége, kapcsolata és összefüggései jelentették, amelyen az önkormányzati szerepvállalásról, a hiteles kommunikáció feltétlen fontosságáról, illetve a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt tapasztalatairól dr. Szatzker Petra, a projekt szakmai vezetője osztotta meg gondolatait.

A második panelbeszélgetés témája a klímasemleges átállás és a társadalom kapcsolatát taglalta, benne kiemelten az igazságos és fenntartható fejlődés, a társadalmi leszakadás témakörét kiemelten hangsúlyozva. A konferencia zárását megelőzően a klímasemlegesség gazdasági vonatkozásairól szóló panelbeszélgetés hangzott el, amelyben a közvetett és közvetlen gyakorlati előnyöket ismertették a beszélgetés meghívott felszólalói.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás