life logo
Hírek 3

Innovatív vízgazdálkodási módszereket tesztelnek a Belügyminisztérium által koordinált LIFE LOGOS 4 WATERS projektben

„Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” – ez a mottója a LOGOS projektnek

A négy évre tervezett „Innovatív vízgazdálkodási módszerek integrált gyakorlati alkalmazása vízgyűjtő szinten önkormányzati koordinációval” című LIFE20 CCA/HU/001604 azonosítószámú projekt 2021. október 1-jén vette kezdetét, összesen 8 partner együttműködésében. A projekt nyitó konferenciájára 2022. március 25-én került sor a Belügyminisztérium Márványaulájában, a társult kedvezményezett partnerek és a közreműködő partnerszervezetek részvételével.

Ahogy az Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár köszöntő beszédében is elhangzott, a hazánkat fenyegető, rekordszintű árvizek és aszályok jelentette probléma súlyosságát egyre inkább érzékeljük, hatásait saját bőrünkön tapasztalhatjuk. A belügyminiszter idén március 22-én, épp a víz világnapján hirdette ki a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére. Komoly üzenet ez mindannyiunk számára. A kulcsszó az alkalmazkodás, a felkészülés. Jelen LIFE projekttel ahhoz kíván hozzájárulni a partnerség, hogy az éghajlatváltozáshoz történő – települési és vízgyűjtő szintű – alkalmazkodás kellő súllyal jelenjen meg a gyakorlatban, épüljön be egyre több hazai projektbe, kezdeményezésbe. A LOGOS 4 WATERS projekt – alapozva a 2021-ben lezárult LIFE-MICACC projekt tapasztalataira és eredményeire – innovatív és komplex megoldásokat kínál, több szomszédos település együttműködésére és önkormányzati koordinációra építve.

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt részletes szakmai tartalmát, fő célkitűzéseit és vállalásait dr. Szatzker Petra, a projekt szakmai vezetője mutatta be. Előadásában kitért többek között arra is, hogy az ilyen természetes vízmegtartó megoldások mekkora előnyt jelenthetnek a településeknek, azáltal, hogy több kisebb egymásra épülő költséghatékony megoldásról van szó, melyek zöldebb környezetet teremtenek, támogatják a fajok sokszínűségét, javítják a mikroklímát, védelmi funkciót töltenek be, illetve hozzájárulnak a vonzóbb településkép kialakításához. Külön érdekesség a projektben a 17 érintett szakmai szervezet részvételével működő Integrált Támogató Tanács, valamint a két minta-vízgyűjtőn felállításra kerülő, a részvételi döntéshozatalon alapuló 1-1 Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórum.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről Dálnoky Noémi osztályvezető asszony megosztotta a résztvevőkkel gondolatait a természetalapú megoldásokról, az uniós és hazai szakpolitikai célkitűzések mentén és a támogatáspolitika tükrében. Amint azt előadásában elmondta, a klímaváltozás látható és érzékelhető, a biológiai sokféleség csökken, ez mind az emberi tevékenység következménye. Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes utánanézni a lehetőségeinknek (akár polgármesterként, akár magánemberként), és mérlegelni, hogy milyen arányban alkalmazzuk a hagyományos „szürke” beruházásokat, illetve az ember-környezet közötti harmóniára nagyobb hangsúlyt fektető „kék-zöld” infrastrukturális megoldásokat. Azt javasolta, hogy ahol lehetséges, alkalmazzuk inkább az utóbbi megoldást. Osztályvezető asszony előadásában kitért arra is, hogy mind a KEHOP Plusz-ban, mind a TOP Plusz-ban vannak forrás lehetőségek. Ez utóbbi programban az „Élhető települések” felhívásban kb. 250,5 milliárd forint áll rendelkezésre az önkormányzatok számára hasonló „kék-zöld” fejlesztések megvalósítására. Konkrét példát is hozott, hogy milyen módon lehet értéket teremteni ezekből a forrásokból, és ajánlotta a LIFE-MICACC projektben készült Adaptációs Útmutatót, mely kiadványban további ötleteket találnak az érdeklődők.

A rendezvény a projekt partner szervezetek (Bátya Község Önkormányzata, Püspökszilágy Község Önkormányzata, Klímabarát Települések Szövetsége, Magyar Mérnöki Kamara, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Országos Vízügyi Főigazgatóság, WWF Magyarország Alapítvány) rövid bemutatkozásával zárult, melyben kifejtették, hogy mely szervezet miért tartja fontosnak a LIFE LOGOS 4 WATERS projektet.

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg 2021. október 1. és 2025. szeptember 30. között, 3 764 915 Euro (kb. 1,3 milliárd Ft) összegből.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás