life logo
ECCA

Hatodik Európai Éghajlatváltozáshoz való Alkalmazkodási Konferencia, Dublin

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt E6-os akciójának keretében a koordináló kedvezményezett három nemzetközi konferencián vállalt részvételt, a projekt disszeminációja és nemzetközi kapcsolatépítés céljából. Ezen akció keretében a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodájának két munkatársa – Dr. Szatzker Petra, szakmai vezető és Hugyecz Bettina Lilla, regionális koordinátor – vett részt poszter kiállítóként a 2023. június 19-21. között megrendezésre került European Climate Change Adaptation Conference 2023 (Európai Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Konferencia, ECCA 2023) című konferencián, Dublinban. A kétévente megrendezésre kerülő konferencián több mint 450 résztvevő volt jelen, és több mint 1000 fő online csatlakozott a rendezvényhez.

A konferencia célja a kutatók, döntéshozók és szakemberek közötti kommunikáció és tudáscsere előremozdítása volt olyan felületek létrehozása által, amelyek megkönnyítik a párbeszédet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási tevékenységek megerősítése érdekében. A rendezvényen hat kiemelt tématerületet különítettek el a szekciók pontosabb lehatárolása érdekében, ezek között szerepelt a projektünkhöz is szorosan kapcsolódva többek között a természet alapú megoldások; felkészülés az egyre gyakrabban és intenzívebben jelentkező éghajlati szélsőségekre; a társadalmi átalakulás átkeretezése; klíma cselekvés és döntéstámogatás lehetőségei, valamint a jövő energetikai infrastruktúrájának és rendszereinek éghajlati és társadalmi ellenálló képessége.

8307de035ac7480ba1d6f07ddf70d3c3
Forrás: ECCA2023.EU

A konferencia első napján, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat (C3S) által közzétett State of the Climate in Europe 2022 report című jelentése került bemutatásra, amely összefoglalja az éghajlat jelenlegi állapotát, valamint a 2022-es európai szélsőséges és nagy hatású időjárási és éghajlati eseményeket, az éghajlat hosszú távú változékonyságának és az éghajlatváltozásnak az összefüggésében. A rendezvényre 14 óra és 16 óra között került sor Dublin Városházán, melyen a delegált kollégák az odautazás miatt személyesen nem tudtak részt venni, de online Varga Dalma képviselte a rendezvényen a LIFE csapatot. Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára beszédében kiemelte, hogy tavaly 10 európai országban dőltek meg hőmérsékleti rekordok, főleg a középső és nyugati régiókban. A jelentés emellett megállapítja, hogy 2022-ben rekord olvadás ment végbe a gleccserekben a Pireneusokban és az Alpokban, csökkent a téli csapadék mennyisége,  a tengerszint emelkedésének mértéke megkétszereződött az elmúlt években, és rekordmagas hőmérsékletet regisztráltak az Atlanti-óceán északi részén. A jelentés bemutatja az éghajlati adatok társadalmi hatásait is. Az Emergency Events Database (EM-DAT) információi alapján a meteorológiai, hidrológiai és éghajlattal kapcsolatos kockázatok Európában 2022-ben 16.365 bejelentett halálesethez vezettek, és közvetlenül 156.000 embert érintettek. Az események mintegy 67%-a árvizekkel és viharokkal volt kapcsolatos, ami a 2 milliárd dolláros összgazdasági kár nagy részét tette ki, a hőhullámok pedig több mint 16.000 halálesethez vezettek.

IMG 1117
Készítette: dr. Szatzker Petra

A hivatalos megnyitóra a konferencia második napján, kedden 9 órától került sor a Printworks Konferenciaközpontban, ahol Eimear Cotter, az ír Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) munkatársa köszöntötte elsőként a konferencia résztvevőit, akit John Bell, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság munkatársának nyitóbeszéde követett.

IMG 5278
Készítette: Hugyecz Bettina Lilla

Beszédében kiemelte, hogy a kutatási eredményeket át kell ültetni a gyakorlati megvalósításba, valamint hogy a kutatóknak a bolygónk felmelegedéséhez vezetett okokat úgy kell elmagyarázni, hogy azt a döntéshozók és a lakosság is megértsék. Kijelentette továbbá, hogy az Európai Bizottság alkalmazkodási missziójának át kell vennie a tudomány és a kutatás munkáját, és azt Európa-szerte el kell jutatnia többek között a helyi hatóságokhoz is, utalva a misszió azon céljára, hogy az évtized végéig legalább 150 ellenálló közösséget szeretnének létrehozni Európában. A megnyitó ezt követően további beszédekkel, illetve panel beszédekkel folytatódott.

980fe6b79d3d4a619ceff1a28e849d98
Forrás: ECCA2023.EU

A megnyitó eseményt követően a résztvevők 3 helyszínen (Printworks, Bedford Hall, Hibernia Conference Hall) különböző szakmai program közül válogathattak. Egyfelől részt vehettek a szekciók szakmai ülésein, de emellett számos egyéb programmal készültek a szervezők pl. Piazza Activities részként további szakmai előadások; poszter kiállítás; szakmai szervezetek standjai; illetve videóalapú művészeti bemutatók, installációk, performanszok.

IMG 5529

IMG 5296
Készítette: Hugyecz Bettina Lilla

A Belügyminisztérium delegáltjai a Printworks konferenciacenter előterében kialakított poszter kiállítás keretében mutatták be a minisztérium koordinálásában már megvalósult LIFE-MICACC és a megvalósítás alatt álló LIFE LOGOS 4 WATERS projektek püspökszilágyi mintaterületét, fókuszálva a megépült természetes vízmegtartó megoldások eddig érzékelhető pozitív hatásaira és mérhető monitoring eredményeire.

IMG 1136

IMG 1107

IMG 1244
Készítette: dr. Szatzker Petra, Hugyecz Bettina

A poszter kiállítás felhívására a világ minden tájáról több száz poszter érkezett be, melyeket az konferenciát követően a szervezők elektronikusan is közzé tettek a konferencia honlapján. Magyarországról egyedüliként a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnersége nyújtott be posztert, Hegyvidéki kistelepülést hordalékeróziótól és villámárvíztől védő rönkgátak és oldaltározó – az első három év üzemetetési tapasztalatai (Log-dams and side-rewervoir protecting small mountain settlement from sediment erosion and flash-flooding – experiences from first three years of operation) címmel.

A konferencia harmadik napján folytatódtak a szekciók ülései, illetve az egyéb kísérő szakmai programok, de már a résztvevő hallgatóság aktívabb bevonásával, lehetőséget biztosítva az egyes előadóktól külön kérdezni és kis körben beszélgetni velük.

Az utolsó napon az általános üzenet az volt, hogy az egész társadalmat, minden generációt, minden kormányzati szintet és szektort be kell vonni az alkalmazkodásba. A záró plenáris ülés Frank McGovern, a JPI Climate elnökének és Susanne Mecklenburg, az Európai Űr Ügynökség (ESA) Klímaügyi Irodájának vezetőjének gondolatébresztő vitájával kezdődött. Az ESA volt a konferencia egyik szponzora, akik ösztönzik a földmegfigyelési adatok és műholdfelvételek felhasználását a klíma alkalmazkodás területén. Az ESA munkatársa a beszélgetés során kiemelte, hogy a Climate Change Initiative (CCI) és a Copernicus Climate Data Store ingyenesen elérhető adatbázisok, illetve modellezésre és vetítésre is alkalmasak. A záró előadások között szerepelt a 6 kiemelt tématerület keretében megtartott szekciók összegzője, melyben az egyes területek témavezetői foglalták össze az elmúlt két nap csaknem 70 szekció ülésének legfontosabb üzeneteit és megállapításait, melyek egy összegző iránymutatásként kerülnek továbbfejlesztésre az alkalmazkodás előmozdítása érdekében.

IMG 5681
Készítette: Hugyecz Bettina Lilla

A természetalapú megoldások szekció kulcsüzenetei – cselekvési tudás; transzdiszciplináris együttműködés; megvalósítás; megoldások létrehozása, elköteleződés – szorosan kapcsolódnak a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt szellemiségéhez is, hiszen a projekt széles és színes együttműködésben valósít meg természetalapú vízgazdálkodási megoldásokat, illetve elkötelezett a helyi és regionális szintű alkalmazkodás előmozdítása iránt.

A konferencia utolsó napirendi programja az ECCA következő helyszínének kihirdetése volt, amelyre majd 2025-ben kerül sor. A megtiszteltetés ez alkalommal Olaszországot és a konferencia egyik főszervezőjét a CMCC-t (Euro-Mediterranean Center on Climate Change) érte.

560cf54605c543dab8db8f1338ef905c
Forrás: ECCA2023.EU

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás