life logo
IMG 7132 1

Harmadik ülésüket tartották a Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórumok Bátyán és Püspökszilágyon

Szeptember végén került sor a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében felállításra került Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórumok (VÉF) harmadik ülésére. A Sárközi-I. főcsatorna vízgyűjtő területén felállított fórum ülésére 2022. szeptember 27-én, kedden került sor Bátyán, míg másnap szerdán a Szilágyi-patak és Gombás-patak vízgyűjtő területén tartottak ülést Püspökszilágyon. Az ülések fő célja az volt, hogy szakmai előadásokkal és a résztvevőkkel közös gondolkodással, ötleteléssel elősegítse a projekt keretében, a VÉF-ek által kiválasztásra kerülő beavatkozási helyszínek beazonosítását és kiválasztását.

A bátyai ülést Fekete Csaba, Bátya polgármestere nyitotta meg. Majd Siposs Viktória, a település klímaalkalmazkodási referens előadása következett, melyben a projekt keretében megvalósult első nemzetközi, angliai tanulmányút tapasztalatait, és annak a térségben hasznosítható tanulságait osztotta meg a résztvevőkkel. Ezt követően Lakatos Boglárka, az OVF munkatársa mutatta be az augusztusban networking látogatás keretében megtekintett KASZÓ-LIFE projektet, melyet a Kaszó Zrt. által kezelt mintegy 15.000 ha egybefüggő állami erdő területén Somogy megye dél-nyugati részén valósítottak meg.

 

III.VEF kep2 20220927

Végül Farkas Mátyás (WWF) tartott egy ismertetőt arról, hogy a mintaterületek kiválasztásakor milyen fő szempontokat kell figyelembe venni, illetve milyen adatbázisokat használhatunk, például Második katonai felmérés (1819–1869) térkép, mai műhold fotók stb. Azonban hangsúlyozta az előadó, hogy a helyismeret és a terepi bejárás, esetleg szintezőműszer használata semmivel nem pótolható fontos elemek a pontos helyszínek meghatározása érdekében.

Ezt követően az eddig a VÉF által beérkezett két beavatkozási javaslat ismertetésére került sor, mely Drágszélen és Dusnokon került beazonosításra. A kiszemelt területek nagyméretű, kinyomtatott légifotók segítségével kerültek bemutatásra a résztvevőknek.  Mindkét terület mély fekvésű, egykori folyómedrek, régi vízjárta területek voltak, így megfelelnek a táji vízmegtartás többrétű szempontjainak, és a települések jövőképével is összhangban állnak. A potenciális beavatkozási területek bemutatása után lehetőség volt kérdéseket feltenni, majd a VÉF tagjai véletlen mintavétellel két csoportra oszlottak annak érdekében, hogy további lehetséges helyszínekről gondolkozzanak térképek segítségével. A csoportos beszélgetések moderálását a HÉTFA Kutatóintézet munkatársai látták el.

A püspökszilágyi ülés hasonló napirend szerint zajlott, azonban annak érdekében, hogy a helyi érdeklődők nagyobb számban is részt tudjanak venni az ülésen, késő délután került meghirdetésre. A vendégeket Tordai Sándor Püspökszilágy polgármestere köszöntette, aki elsőként röviden ismertette a LIFE MICACC projekt püspökszilágyi mintaprojektjének eredményeit, valamint a most zajló LIFE LOGOS 4 WATERS projektet. Majd Polgármester Úr tájékoztatta a VÉF tagjait, hogy Püspökszilágy saját LIFE pályázat beadását tervezi októberben, amely a vízmegtartást a növénytermesztés szolgálatába állítaná.

Polgármester Úr felvezetőjét Ámon Gergely, a 4Streams Kft. ügyvezetőjének előadása követette, aki részletesen bemutatta a vízgyűjtő-terület központi részéről készített lefolyásmodell módszertanát, és annak eredményeit.

IMG 6999 1

Az angliai tanulmányútról elsőként Tordai Sándor (Püspökszilágy) és Kurdi Ferenc (Kosd) polgármester urak osztották meg tapasztalataikat, majd Tánczosné Elefánty Mónika Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vízrendezési referensének színes előadását hallgathatták meg a résztvevők. A Kaszón megrendezésre került első hazai kapcsolatépítő networking találkozó tapasztalatait Mészáros Krisztián Püspökszilágy vízgyűjtő koordinátora mutatta be. A szakmai előadások sorát Kerpely Klára, a WWF Magyarország Alapítvány munkatársa zárta, aki a vízmegtartásra alkalmas területek azonosításának elméletét és gyakorlatát ismertette. Az előadásában alapvetően 3 fő szempontot említett, amit szükséges minden esetben megvizsgálni a lehetséges beavatkozási helyszínek kiválasztásakor: földrajzi,  műszaki, tulajdonjogi szempontok lehetővé teszik-e a beavatkozást az adott területen.

A püspökszilágyi vízgyűjtő terület esetén egyelőre még nem érkeztek be konkrét projekt ötletek, így a szakmai előadások után a Hétfa Kutatóintézet munkatársainak vezetésével itt is kiscsoportos formában igyekeztek lehetséges beavatkozási helyszíneket azonosítani. A résztvevők munkáját itt is vízgyűjtő-területről készült nagyfelbontású, légifelvétel térképek segítették, illetve a területen élők helyismerete.

IMG 7152

Mind a bátyai, mind a püspökszilágyi ülésen nagy számban és aktívan vettek részt az érdeklődők, így mindkét ülés sikeresnek mondható. Még két további VÉF ülésre fog sor kerülni vízgyűjtőnként, aminek a végén szavazás útján kiválasztásra kerülnek a projekt keretében megvalósuló további beavatkozások a beérkezett javaslatokból. Az ötletek begyűjtésére készült egy projekt adatlap, amit kitöltve várnak vissza az Önkormányzatok munkatársai október végéig a következők szerint:

Vízgyűjtő terület neve Benyújtás e-mailben a következő névre, címre Határidő
Sárközi-I. főcsatorna vízgyűjtő Markó Fruzsina

batya@batya.hu

2022. október 24. (hétfő)
Szilágyi-patak és Gombás-patak vízgyűjtő Mészáros Krisztián

99mkrisztian@gmail.com

2022. október 28. (péntek)

 

A bátyai Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórum harmadik ülésének jegyzőkönyve itt érhető el.

A püspökszilágyi Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórum harmadik ülésének jegyzőkönyve itt érhető el.

A Püspükszilágyi ülésről készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=4cdEyZb64BY

További fotók az ülésekről a galériában érhetőek el.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás