life logo
1

Esőkertek létesülnek Tatán az Önkormányzati Pályázati Program támogatásával

Innovatív vízgazdálkodási módszereket bemutató programot szervezett Tata Város Önkormányzata október 27-én az újhegyi Nádas utcában található bölcsődében. Tata Város Önkormányzata is azon 14 sikeresen pályázó települési önkormányzat között van, amelyek 86 jelentkező közül az elmúlt évben támogatást nyertek a Belügyminisztérium által koordinált helyi klímaalkalmazkodást és természetes vízmegtartást ösztönző Önkormányzati Pályázati Programon.

Forrás: https://tata.hu/esokertek-letesulnek-a-nadas-utcaban/

A klímaváltozás okozta extrém vízhiány felhívja a figyelmünket arra, hogy települési szinten is kiemelt jelentőségű az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodás. A pályázati program keretében olyan innovatív, újszerű ötletekkel pályázhattak az önkormányzatok, melyek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, illetve a vízvisszatartást segítik elő helyi, kisléptékű beavatkozások keretében.

A projekttel kapcsolatban Rigó Balázs Tata város alpolgármestere elmondta: Még tavaly nyerte el az önkormányzat ezt a pályázati lehetőséget, melynek keretében közel 3 millió forint támogatást nyertek el, összességében a projekt mintegy 15 millió forintból valósult meg. A pályázat lényege az volt, hogy esőkerteket alakítsanak ki a Nádas utca területén. Erre részben azért volt szükség, mert amikor az újhegyi bölcsőde megépítéséhez kapcsolódóan új útfelület is létesült, akkor ezzel együtt a csapadékvíz-elvezetést is meg kellett oldani, azonban a helyszínen nem volt megfelelő befogadó a csapadékvíznek, így alternatív megoldásban kellett gondolkozniuk. Ennek innovatív megoldása az esőkertek kialakítása.

Forrás: https://tata.hu/esokertek-letesulnek-a-nadas-utcaban/

Az esőkertek létrehozásának előnyei közé tartozik az is, hogy mérséklik a villámárvizek okozta károkat, mivel nagyobb mennyiségű víz -beszivárogtatására képesek. A lehullott esővizet elraktározzák és folyamatosan hasznosítják, így szárazabb, csapadékmentes időszakban sem szükséges állandóan locsolni. Alkalmazásuk mellett szól még, hogy az esőkertek a hagyományos kerti megoldásokkal szemben jóval kisebb mértékű gondozást igényelnek.

A Nádas utcában befejező részéhez érkezett az esőkertek kialakítása, zajlik a növényekkel történő beültetésük. Csicsai Frigyes főkertész ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: -Az esőkertekbe általában lágy és fásszárú növények is kerülnek, a Nádas utcában a szűkebb közterületi rész és az erőteljes közművesítés miatt lágyszárúakat és törpecserjéket ültetnek. Mivel az útfelületre káros anyagok is kerülhetnek, így egy homokos keverék került a kertek altalajába, ami gyakorlatilag megszűri az esetleges káros anyagokat, melyeket az esőkertekben élő gombák és baktériumok lebontanak.

Forrás: https://tata.hu/esokertek-letesulnek-a-nadas-utcaban/

A projektnek fontos célja a szemléletformálás is, ennek részeként tartott előadást az újhegyi bölcsődében október 27-én dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a víz városi környezetben betöltött szerepéről, valamint Csicsai Frigyes főkertész az esőkertépítés folyamatáról. Emellett egy tájékoztató kiadvány is megjelenik annak érdekében, hogy minél többen megismerkedhessenek az esőkertekkel, és segítséget kapjanak saját esőkertek kialakításához.

Szöveg forrása: https://tata.hu/esokertek-letesulnek-a-nadas-utcaban/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás