life logo
Nevtelen

Elkészült az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv tervezési segédlete

A hazai vízgazdálkodás egyik legkomolyabb feladata és egyben kihívása a települési vízgazdálkodás hatékonyságának fejlesztése annak érdekében, hogy a települések felkészülhessenek a környezeti és társadalmi változásokra. A települési vízgazdálkodás egy olyan komplex több tényezős rendszer (a környezetvédelem, az ipar és mezőgazdaság, a lakhatás, valamint a meglévő és új infrastruktúra fejlesztés összehangolása), melynek sikeressége a településen, társadalmi konszenzuson alapul és közösségileg kialakított megoldásokon múlik. Fontos továbbá, hogy egységes szemléletű, koherens tevékenységcsoportként, a műszaki, intézményi, szabályozási és finanszírozási, valamint a környezeti és a fenntarthatósági szempontok együttesen legyenek figyelembe véve.

A település fejlődése, fejlesztése a településrendezési eszközökön keresztül formálódik, és ezen keresztül hatással van a vízgazdálkodásra (pl.: az elvezetendő csapadékvíz mennyiségére), viszont az is igaz, hogy a település vízgazdálkodása hatással van a településre annak fejleszthetőségére, fejlődésére.

Ezen kölcsönhatás az, ami szükségessé teszi egy település számára, hogy foglalkozzon a települését érintő vízgazdálkodási kérdésekkel. Ezen kölcsönhatás teszi szükségessé az integrált szemléletet és az érdekeltek aktív bevonását a döntéshozatalba. Ehhez viszont szükséges egy olyan alapdokumentum, az Integrált Települési vízgazdálkodási Terv (ITVT), amely egységes szerkezetben tárgyalja és értékeli a település különböző vízgazdálkodási elemeit és rámutat a településfejlesztési elképzelésekkel való kapcsolódási pontokra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából a Magyar Mérnöki Kamara szakértők közreműködésével elkészítette az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv (ITVT) tervezési segédletét, melyet ezúton is ajánlunk az önkormányzatok figyelmébe.

A tervezési segédlettel kapcsolatban felmerülő kérdések vonatkozásában dr. Balatonyi László osztályvezető urat (balatonyi.laszlo@ovf.hu) tudják keresni.

A tervezési segédlet a Dokumentumtárban érhető el az alábbi linken keresztül.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás