life logo
Natura 2000 logo2 1

Elkészült a Natura 2000 területeket érintő tevékenységekkel kapcsolatos jogalkalmazási útmutató

A Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának felkérésére a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes által összeállított útmutató a Natura 2000 területekre vonatkozó európai uniós és hazai előírásokat tisztázza. Az útmutató készítésének elsődleges okaként említhető, hogy hazánk természetvédelmi szempontból értékes területeit érintő beruházások kapcsán több esetben is felvetődött a tervezett tevékenységek jelentős környezeti kockázata, az ökoszisztémákra gyakorolt káros hatásainak lehetősége. Mivel a témakör Natura 2000 területek védelméhez szorosan kapcsolható, így szükségessé vált annak közérthető jogalkalmazási tisztázása. Az összefoglaló részletesen kifejti a Natura 2000 területekre vonatkozó európai uniós és hazai jogi előírásokat, kiemelve ezen területek fontosságát, a biológiai sokféleség megőrzésében betöltött meghatározó szerepét.

Mindennemű beruházás, tervezett fejlesztés – amely Natura 2000 területet érint vagy arra hatással lehet – esetében vizsgálatot, szükség esetén pedig hatásbecslést is kell készíteni a Natura 2000 terület védelmére vonatkozóan. Az összeállított jogalkalmazási útmutató részletesen leköveti a Natura 2000 vizsgálatok szintjeit, a tervezett beruházások jóváhagyásának Natura 2000 területeket érintő feltételeit.

Az összefoglaló minden olvasója számára hasznos információkkal szolgál, segíti a jogi, szabályozási rendszerben való könnyebb eligazodást, de kiemelten ajánlott a beruházók, tervezők, fejlesztők és a Natura 2000 területekkel rendelkező önkormányzatok számára is.

A dokumentum az alábbi linken érhető el:

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala honlapon

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás