life logo
Top view of river and green forest, Poland

A Föld Napja

A Föld Napját minden évben április 22-én ünnepeljük, ezzel felhívva a figyelmet bolygónk természeti kincseinek a megóvására.

Földünk klímája állandóan változik, azonban az emberi tevékenységek hatására ezek a folyamatok felgyorsultak. Az egyre melegebb és szélsőségesebb időjáráshoz és életünkre gyakorolt hatásaihoz való alkalmazkodás mára már elengedhetetlenné vált.

Mindannyian tehetünk Bolygónk jövőjéért. A legtöbbet és egyénileg a leghatékonyabban közvetlen környezetünkért tehetjük mindennapi életünk során. Az egyéni cselekvés mellett azonban a klímaadaptáció másik fontos szintje a kisebb közösségekben, településeken történő alkalmazkodás. A helyi önkormányzatoknak kulcsfontosságú szerepük van azáltal, hogy különböző természetalapú megoldások, beavatkozások megvalósításával hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez. Meglátásunk szerint az önkormányzatok azok a helyi szereplők, akik közvetlenül tapasztalják a településen felmerülő klímaváltozással kapcsolatos problémákat, legyen szó villámárvízről, belvízről vagy aszályról, illetve a probléma megoldása érdekében képesek az összes érintett szereplő bevonására, a lakosság megszólítására is.

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt célja elsősorban az önkormányzatok klímaalkalmazkodáshoz való képességének fejlesztése kisvízgyűjtő szinten. A két kiválasztott demonstrációs vízgyűjtő területen alkalmazott természetes vízmegtartó megoldások (NWRM) később jó példaként szolgálhatnak a többi, hasonló problémával küzdő önkormányzat számára is. Az NWRM megoldások a településfejlesztés innovatív eszközeinek is tekinthetők, hiszen a fenntartható fejlődés célkitűzéseivel összhangban kezelik a klímaváltozás okozta komplex kihívásokat.

Mindannyiunk felelőssége és érdeke a környezetünk védelme, megóvása. Együtt tehetjük a legtöbbet Bolygónkért, vigyázzunk rá ne csak a Föld Napján, hanem az év minden napján!

Kép forrása: https://www.istockphoto.com/hu/search/2/image-film?phrase=nature

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás