life logo
water well g22537b784 1920

Tudnivalók a lakossági kutak megvalósításáról és fenntartásáról

Magyarországon számos háztartásban használnak kerti locsolókat és vízellátó kutakat a háztáji vízigény kielégítése céljából. Azért, hogy a telepített kút hosszú ideig használható legyen, ne gyakoroljon negatív hatást a kinyert víz egészségünkre és környezetünkre, alapvető szabályokat figyelembe kell vennünk a kutak megépítése és használata során.

Felszín alatti vizeink minőségének, tisztaságának megőrzése kiemelten fontos kell, hogy legyen mindenki számára, hiszen hazánk ivóvízellátása 95%-ban felszín alatti vízkészleteinkből történik. Számunkra akár természetesnek is tűnhet, hogy rendelkezésünkre áll tiszta ivóvíz, azonban bolygónkon több mint 1,8 milliárd ember nem mondhatja el ezt magáról.

A kutak közvetlen vízvételi lehetőséget nyitnak a talaj vízadó rétegéhez. Azonban, ha a kút nem megfelelő körültekintéssel és műszaki megvalósítással épül meg, a felszín alatt található további vízhordozó rétegek állapotára is károsan hathat.

Amennyiben kutat szeretne létesíteni, érdemes előzetesen tájékozódni az illetékes önkormányzatnál, illetve a http://kuttulajdonos.vizugy.hu/ honlapon, ahol végigkísérik a folyamatot a vízigény felbecslésétől kezdve, a kút helyének kijelölésén, tervezésén és engedélyezésén keresztül a kivitelezésig az érdeklődőket.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága is készített egy rövid tájékoztatót a témában, melyet alább elérhetnek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás