life logo
2

Sikeresen lezajlott a Vízgyűjtő Pályázati Program pályázati szakasza, kezdődhet a szakértői munka!

Nagy érdeklődés mellett, sikeresen lezárult az „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” című, LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében, 2023 áprilisában meghirdetésre került Vízgyűjtő Pályázati Program pályázati szakasza.

A Program legfőbb célja az azonos vízgyűjtő-területen elhelyezkedő, szomszédos települések együttműködésének ösztönzése és elősegítése az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó alkalmazkodás terén. Elsősorban a kisléptékű, természetes vízmegtartó megoldások széleskörű, vízgyűjtő-szintű használatának megtalálásában nyújt támogatást, ezáltal megalapozva a hosszú távú együttműködést a konzorciumban résztvevő önkormányzatok közt. Mindez különösen fontos az olyan környezeti kihívások esetében, amelyek csak közösen együttműködve hálózatosan, integrált megoldásokkal kezelhetők, függetlenül a közigazgatási határoktól.

A pályázati programra az ország bármely települési önkormányzata konzorciumként benyújthatta jelentkezését, illetve a vármegyei önkormányzatok előtt is nyitott volt a lehetőség az egyes konzorciumokban történő részvételre. A pályázati anyagok online formában történő beadását 2023. június 30-ig várta a Klímabarát Települések Szövetsége, akik a pályázatot meghirdették. Az első pályázati fordulóban összesen 39 konzorcium nyújtotta be anyagát, amely mintegy 200 önkormányzati konzorciumi tagot jelentett összesen (amelyből 195 települési és 5 vármegyei önkormányzat volt), az ország járásainak közel 30%-át érintve.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Vízgyűjtő Pályázati Program keretében beérkezett pályázatok magas színvonalúak voltak, emellett széleskörű összefogásról is tanúskodtak. A Pályázati Programra beérkezett nagyszámú jelentkezés részben köszönhető volt a 2023 tavaszán lezajlott országos rendezvénysorozatnak, amelynek során a Program felhívása is külön hangsúlyt kapott. Mindezek mellett viszont nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az önkormányzatok egyre inkább érzik a klímaváltozás hatásait és látják, tapasztalják, hogy a természetes vízmegtartó megoldásokkal minden tekintetben hatékony lépéseket lehet tenni a negatív irányú tendenciák ellensúlyozása érdekében.

VPP pályázók elhelyezkedése megnevezéssel JAVÍTOTT 2

A Vízgyűjtő Pályázati Program során benyújtott pályázatok önkormányzati és vármegyei konzorciumainak tagjai (saját szerkesztés)

A Pályázati Program első fordulójából 10 pályázati anyag került kiválasztásra a pályázat második körébe. A második kör pályázati szakaszában már részletesebb, a tényleges problémákra mindinkább fókuszáló pályázati anyagokat kellett benyújtani a pályázóknak. Mindkét fordulóban a pályázatok szakmai kiértékelését a LIFE LOGOS 4 WATERS projektben közreműködő partner szervezetek (a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Mérnöki Kamara, a WWF Magyarország, illetve a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (korábban: Belügyminisztérium) Önkormányzati Koordinációs Iroda kollégáiból összeállt szakértői bizottság) végezték, amelynek végén a szakmai szervezetekből felállított Integrált Támogató Tanács döntött az 5 kiválasztásra kerülő pályázatról. A kiválasztásra került nyertes konzorciumokat vezető önkormányzatok: Karcsa Község Önkormányzata, Kötegyán Község Önkormányzata, Monostorapáti Község Önkormányzata, Szászvár Nagyközség Önkormányzata, Szügy Község Önkormányzata.

Ezzel a Program pályázati szakasza lezárult, így elkezdődhet a közös munka a nyertesekkel. A Program keretében a nyertes konzorciumok átfogó szakértői támogatásban részesülnek, amely a pályázati anyagukban felvázolt problémakör enyhítésére vagy feloldására irányul. A Program végén a nyertesek egy-egy szakértői koncepciót, javaslatcsomagot fognak kapni, mely azt vizsgálja meg, hogy a vízgyűjtő területeket érintő problémák hogyan, milyen beavatkozási pontokon, milyen hatékonysággal kezelhetők kisléptékű, természetalapú megoldások alkalmazásával. Bízunk benne, hogy a nyertes pályázók számára kidolgozott szakmai koncepciókon keresztül országszerte ösztönözzük a vízgyűjtő-szintű együttműködést és stratégiafejlesztést, valamint hozzájárulunk a természetalapú, és a természetes vízmegtartó megoldások egyre szélesebb körű elterjedéséhez, ugyanis a projektben kidolgozott szakmai koncepciók jó példaként szolgálhatnak más önkormányzati partnerségek számára is. Emellett a nyertes konzorciumok számára az elkészülő koncepciók kiváló szakmai alapot jelenthetnek további pályázatokon való részvételre, források megszerzésére.

A nyertes konzorciumokkal való közös munka már meg is kezdődött: 2024 januárjában a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnerségének kollégái látogatást tettek a konzorciumokban résztvevő önkormányzatoknál. A megbeszéléseken a települések vezetői, az érintett szervezetek képviselői, helyi szakemberek részletesen bemutatták, hogy milyen vízgazdálkodást érintő problémakörök jelentkeznek a konzorciumokat alkotó települések területén. Az így megkezdett párbeszéd hatékony eszközt jelent az adott térségeket érintő éghajlatváltozásból eredő kihívások megismerésére, illetve a tényleges szakértői munka megalapozására. A megbeszéléseket követően részletes munkaterv kerül kidolgozásra, amelynek mentén 2024. december 31-ig készülnek el a szakmai koncepciók, tanulmányok.

2

Munkaindító megbeszélés Szászváron (2024. 01. 16.) (fotót készítette: Hugyecz Bettina)

3.

Munkaindító megbeszélés Karcsán (2024. 01. 18.) (fotót készítette: Varga Dalma)

4                                                                        Munkaindító megbeszélés Kötegyánon (2024. 01. 24.) (fotót készítette: Polgár Tamás)

5                                                                 Munkaindító megbeszélés Monostorapátiban (2024. 01. 26.) (fotót készítette: dr. Szatzker Petra)

6

Munkaindító megbeszélés Szügyön (2024. 01. 30.) (fotót készítette: Varga Dalma)

A nyertes konzorciumi pályázatok

Pályázó

konzorciumvezető

önkormányzat neve

Konzorciumban résztvevő partner önkormányzatok

Konzorcium átfogó célkitűzése

Karcsa Község

Önkormányzata

·   Karcsa Község Önkormányzata,

·   Bodroghalom Község Önkormányzata,

·   Felsőberecki Község Önkormányzata,

·   Vajdácska Község Önkormányzata,

·   Karos Község Önkormányzata

A Karcsa-ér és környezetének kiegyensúlyozott vízháztartása jobb vízkormányzással és kisléptékű, természetközeli megoldásokkal.

Kötegyán Község

Önkormányzata

·   Kötegyán Község Önkormányzata,

·   Sarkad Város Önkormányzata,

·   Újszalonta Község Önkormányzata,

·   Méhkerék Község Önkormányzata,

·   Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata,

·   Mezőgyán Község Önkormányzata,

·   Geszt Község Önkormányzata,

·   Biharugra Község Önkormányzata,

·   Körösnagyharsány Község Önkormányzata

Térségi vízháztartási viszonyok javítása kisléptékű, természetközeli megoldásokkal a Gyepes-főcsatornán.

Monostorapáti Község

Önkormányzata

·   Monostorapáti Község Önkormányzata,

·   Kapolcs Község Önkormányzata,

·   Taliándörögd Község Önkormányzata,

·   Vigántpetend Község Önkormányzata,

·   Pula Község Önkormányzata,

·   Veszprém Vármegye Önkormányzata

Eger-víz patak vízgyűjtő területe vízgazdálkodási funkciójának javítása kisléptékű, természetközeli megoldásokkal, középkori vízgazdálkodási rendszerek helyreállítási lehetőségeinek vizsgálatával.

Szászvár Nagyközség

Önkormányzata

·   Szászvár Nagyközség Önkormányzata,

·   Máza Község Önkormányzata,

·   Vékény Község Önkormányzata,

·   Kárász Község Önkormányzata,

·   Magyaregregy Község Önkormányzata

Villámárvizek és aszály kezelése hegy- és dombvidéki területen, természetközeli megoldásokkal a Völgységi-patak vízgyűjtő területén.

Szügy Község

Önkormányzata

·   Szügy Község Önkormányzata,

·   Csesztve Község Önkormányzata,

·   Mohora Község Önkormányzata,

·   Nógrádmarcal Község Önkormányzata,

·   Patvarc Község Önkormányzata

Komplex vízgazdálkodási problémák megoldása, fenntartható térségi szintű vízgazdálkodás kialakítása a Feketevíz patak vízgyűjtő területén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás