life logo
1

Projektünk bemutatása a LIFE IP CleanEST konferencián, az észtországi Narvában

2023. október 25-26-án került megrendezésre a LIFE IP CleanEST (LIFE17 IPE/EE/000007) elnevezésű konferencia az észtországi Narvában, amelyen a projektet képviselve Hugyecz Bettina Lilla és Varga Dalma Erzsébet vett részt. A konferenciára mintegy 15 országból érkeztek előadók, akik a fenntarthatóság és innováció témakörében tartották előadásaikat, illetve a vízgazdálkodással összefüggő projektjeik eredményeit, tapasztalatait mutatták be.

2

A konferenciára Narva Városházának dísztermében került sor
Forrás: https://lifecleanest.ee/A konferencia első napján egész napos előadássorozaton vehettünk részt. A konferenciát Jaan Toots a város polgármestere, Kaupo Läänerand az észtországi Klímaügyi Minisztérium (Ministry of Climate) helyettes államtitkára nyitotta meg, illetve Mari Sepp LIFE IP CleanEST projekt szakmai vezetője köszöntötte a jelenlévőket, aki ugyancsak a Klímaügyi Minisztérium képviseletében volt jelen.

3k
Mari Sepp LIFE IP CleanEST projekt szakmai vezetője
Forrás: https://lifecleanest.ee/

Az első előadást Veronica Manfredi tartotta az Európai Bizottság képviseletében. Előadásában kiemelte annak fontosságát, hogy rajtunk múlik, milyen jövőt választunk magunknak és ehhez tenni kell – utalva ezzel a környezetvédelem kiemelt szerepére és hangsúlyozva a LIFE projektek hasznosságát és szükségességét.

A felvezető előadást és a köszöntőket követően 3 témacsoportba foglalt előadássorozatok következtek az alábbi kategóriákban:

  • a vízgazdálkodás modernizációja a digitális innováció segítségével
    • az előadásokban a digitalizáció eszközeit, lehetőségeit hangsúlyozták a felszólalók, amelyekkel a vízgazdálkodás szervezeti és területi szabályozása, az előrejelzések, az előttünk álló környezeti kihívásokra adandó válaszok és reakciók hatékonysága növelhető
  • támogatási lehetőségek a vízgazdálkodásban
    • ebben a témacsoportban főként a vízgazdálkodás és a vízhez kötődő kutatások, projektek finanszírozásának módjait és lehetőségeit tárgyalták az előadók saját példáikon keresztül szemléltetve
  • a víz szerepe a környezeti edukációban
    • az utolsó témacsoport előadásai a környezeti nevelés fontosságára, illetve az egyes szektorok közötti együttműködésekre hívták fel a figyelmet.

 

4Panelbeszélgetés a vízgazdálkodás modernizációja a digitális innováció segítségével szekciórészben
Forrás: https://lifecleanest.ee/

Minden témacsoport végén panelbeszélgetések folytak, amelyekben az adott témakört érintő legfontosabb kérdéseket, felvetéseket járták körül a beszélgetésben résztvevők, illetve az előadók. Az előadáscsoportok közötti kávé- és ebédszünetekben volt lehetőség a kapcsolatépítésre, az előadókkal való beszélgetésre, a projekt-megvalósítások tapasztalatainak egymás közötti megosztására.

5
AHHAA Science Theatre előadása
Forrás: Hugyecz Bettina Lilla

Az ebédszünet előtt egy különleges, interaktív előadást is beillesztettek a szervezők a programba, amelyben az AHHAA nevű “tudományos színház” egyik tagja tartott látványos bemutatót a vízről és annak különböző tulajdonságairól. A délután a „Víz a környezeti nevelésben: információ és tudatosság” című témacsoport előadásaival, majd panelbeszélgetéssel folytatódott. Végezetül Karin Kroon, Észt Klímaügyi Minisztérium vízügyi osztályának vezetőjének összegző gondolataival zárult az első nap.

A konferencia második napján 4 workshopban tematikusan csoportosítva kerültek az előadások megtartásra. 15 országból érkeztek az előadók, akik elsősorban a saját országaikban megvalósuló projektek eredményeiről számoltak be.

6
Varga Dalma Erzsébet és Olav Ojala a „Természet alapú megoldások a vízgazdálkodásban” c. workshop moderátora
Forrás: Hugyecz Bettina Lilla

Az első workshop témája a természetalapú megoldások vízgazdálkodásban történő alkalmazási lehetőségeinek feltárására fókuszált, amelynek keretében került ismertetésre a LIFE LOGOS 4 WATERS projektben és az azt megelőző LIFE-MICACC projektben létrehozott természetalapú vízmegtartó megoldások alkalmazása, hasznosíthatósága és replikálhatósága, valamint a projektek megvalósításának tapasztalatai, eredményei.

7
Varga Dalma Erzsébet tartott előadást a LIFE-MICACC és LIFE LOGOS 4 WATERS projektekről a természetalapú megoldások vízgazdálkodásban történő alkalmazási lehetőségeiről szóló workshopban
Forrás: Hugyecz Bettina Lilla

A workshopban továbbá angliai és észtországi példákat hallhattunk a természetalapú megoldások települési szintű kivitelezésére, lehetőségeire, illetve az előadások végén interaktív modellezésben is részt vehettünk, amelynek során elsősorban tavakba, kisebb vízfelületekbe telepíthető „növénykazettákat” készíthettünk.

8
Csapatmunka az NBS workshop végén
Forrás: Hugyecz Bettina Lilla

A második workshopban a töltések és gátak által okozott ökológiai átjárhatóság témaköre volt fókuszban, a harmadik csoportban a környezeti tudatosság, a szemléletformálás jelentette az előadások közös fonalát, míg a negyedik workshopban vízgazdálkodási tervek megvalósíthatóságának és koordinációjának szerepe képezte az előadások alapját.  A workhopok egymás mellett, párhuzamosan folytak a délelőtt folyamán.

9

10
Terepbejárás a rehabilitált olaj pala bányaterületen
Forrás: Hugyecz Bettina Lilla

A második nap előadásait egy rövid összegzés és a konferencia zárása követte, majd a közös ebéd után a résztvevők egy-egy terepi bejáráson vehettek részt az előzetes jelentkezések alapján. Egyik bejárás egy felhagyott, és már részben rehabilitált bányaterületre vezetett, ahol izgalmas túrán fedeztük fel a térség természeti szépségeit, illetve az emberi behatások eredményeként létrejött mesterséges felszínformák természetközelivé alakulásának folyamatát. A másik csoport egy helyi halnöveldébe látogatott, ahol a folyókba visszatelepítendő halakat nevelik, gondozzák.

11
Angol nyelvű projekt szórólapjaink terjesztése a konferencián
Forrás: Hugyecz Bettina Lilla

A konferencia kiváló lehetőséget nyújtott a LIFE-MICACC és LIFE LOGOS 4 WATERS projektjeink nemzetközi szinten történő bemutatására és eredményeink disszeminációjára, mindemellett lehetőséget adott más országok természetalapú megoldásainak megismerésére, tapasztalatcserére, valamint más LIFE projektekkel történő kapcsolatépítésre. A fenntartható jövőkép kialakítása tekintetében nagyon előremutató kezdeményezéseket ismerhettünk meg, innovatív megoldásokba és kutatásokba is betekintést nyerhettünk, amelyek alkalmazása akár hazai szinten is elképzelhető lenne.

A konferencián bemutatott előadások anyagai az alábbi linken érhetők el, illetve a honlap Dokumentumtárában megtalálható Varga Dalma Erzsébet „Klímaadaptáció természetes vízmegtartó megoldásokkal helyi és regionális szinten – a LIFE-MICACC és LIFE LOGOS 4 WATERS projektek tapasztalatai” c. előadása angol nyelven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás