life logo

Lakossági fórumok a projekt két minta vízgyűjtő területén

Szeptemberben lakossági fórumok kerültek megrendezésre a minél szélesebb körű lakossági tájékoztatás és bevonás, illetve a potenciális további beavatkozási helyszín ötletek összegyűjtése érdekében. A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében a minta vízgyűjtő területnek kijelölt, Szilágyi- és Gombás- patak vízgyűjtő területén található Püspökszilágyon és a Bátyai vízgyűjtő területen elhelyezkedő Dusnokon kerültek megrendezésre a lakossági fórumok. Püspökszilágyon 2022. szeptember 3-án, Dusnokon pedig 2022. szeptember 6-án került megtartásra a Fórum, mindkét eseményt aktív érdeklődés övezte.

A püspökszilágyi rendezvényt Tordai Sándor, püspökszilágyi polgármester nyitotta meg, majd 4 prezentációt hallgathattak meg az érdeklődők:

  • Villámárvizek mérséklési lehetőségei természetközeli módszerekkel, a különböző természetes lefolyáslassítási módszerek bemutatása (Kerpely Klára, WWF Magyarország Alapítvány)
  • Az ”Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” LIFE projekt bemutatása (dr. Szatzker Petra, Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda)
  • A Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórum (VÉF) működése, bekapcsolódási lehetőségek a helyben élők számára (Varró András, Hétfa Kutatóintézet)
  • A vízgyűjtő lefolyásmodellezésének előzetes eredményei (Ámon Gergely, 4Stream Mérnöki Kft.)

 

A 4 előadás körülbelül másfél órát vett igénybe, ezután a hallgatóság feltehette kérdéseit. A fórumon az előadók mellett körülbelül 15 fő, többségében Püspökszilágyon élő lakos, de penci és váchartyáni érdeklődők is megjelentek. A lakossági fórumon az aktív résztvevőkkel a tudásmegosztás mellett beszélgetés kerekedett az aktuális témákról, vagyis a javasolt jövőben megvalósuló beavatkozási területekről, szükséges engedélyekről és megoldásokról. A fórumon felszólalhattak a lakosok és kérdéseiket is feltehették, melyre polgármester úr mellett a jelenlévő szakértők válaszoltak. A lakossági fórum célja többek között az is, hogy az érintettek javasoljanak beruházási ötleteket, akár az erre vonatkozó konkrét beavatkozási javaslatot beterjesszék a VÉF elé. A fórumot követően további egyeztetésre kerül sor és a résztvevők további hírét viszik a településen a jelenlegi és jövőbeli beruházásoknak.

Az idei időjárási extrémitásokat megtapasztalva a dusnoki lakosság és gazdálkodók körében felmerült az igény egy fórum megszervezésére. A fórumon kiemelt szerepet kapott a júliusi angliai tanulmányút tapasztalatainak megosztása az érdeklődőkkel, annak érdekében, hogy ezek beépítésre kerülhessenek a dusnoki projektelembe. Az Egyesült Királyságban pozitívumként értékelhető a helyi lakosok aktív részvétele a közösségüket érintő problémák megoldásában, amelyet célszerű lehet beépíteni a hazai gyakorlatba is.

A fórumon a résztvevőket Mindszenti István, Dusnok község polgármestere köszöntötte, majd Farkas Mátyás, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője a természetes vízmegtartó megoldásokról és ezek szükségességéről tartott előadást. Ezután Bátya község polgármestere, Fekete Csaba a 2021. évben zárult LIFE MICACC projektet és annak eredményeit ismertette, illetve a most megvalósítás alatt álló LOGOS 4 WATERS projekt céljairól és Dusnok szerepvállalásának fontosságáról beszélt. Mindszenti István az előadások végén felkérte a jelenlévőket, hogy mondják el véleményüket, tapasztalatukat a témával kapcsolatban, és helyismeretüket, ötleteiket felhasználva kutassák fel közösen azokat a területeket, amelyek a vízmegőrzésre alkalmasak lehetnek.

A kis létszám ellenére a közös megbeszélés sikeresen zárult, hiszen minden várakozást felülmúlva a 16 aktív résztvevő kérte, hogy egy további fórumon, még több helyi lakost bevonva gyűjtsék össze a lehetséges beavatkozási helyszíneket.

A rendezvények tapasztalatai jól mutatják, hogy a közösségi szerepvállalás milyen erővel bír, és együtt mennyivel hatékonyabb a munka a közös ügyért: a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért.

A Dusnok TV által készített felvételen elérhető a teljes előadás és a fórumot követő interjúk is (48:15-től): https://dusnok.hu/assets/dusnokTV/2022_09_12.mp4

A Püspükszilágyon készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=9RU7bXzCnKw

Az említett prezentációk megtekinthetőek a Dokumentumtár fülön:

Dokumentumtár – LIFE LOGOS 4 WATERS (bm.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás