life logo
IMG 8212

Közös tudásanyagot megalapozó Workshop Ráckevén

A „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért”című LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében 2022. november 22. és 23. között megrendezésre került egy kétnapos közös tudásanyagot megalapozó workshop a Klímabarát Települések Szövetsége és a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodája szervezésében. A rendezvényen a projekt partnereinek (Magyar Mérnöki Kamara, WWF Hungary, Bátya és Püspökszilágy Község Önkormányzata, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) képviselőin kívül részt vettek még az alábbi szervezetek szakértői:

IMG 8315

  • Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya
  • Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya
  • Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége
  • Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
  • Pest Megyei Önkormányzati Hivatal
  • Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
  • Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a munkatársai szakértői.

A workshopot az adatgyűjtés előzte meg, mely az A3-as akció keretében első körben a célcsoportoknak szóló kérdőívekből állt, erre számos válasz érkezett valamennyi célcsoport köréből, összesen 681 válasz érkezett. Ezt követte a fókuszcsoportos interjúk lebonyolítása, mely során még részletesebben oszthatták meg véleményüket a szakértők a közös és a speciális tudásanyaggal kapcsolatban, illetve az esetleges félreértésekre, nézetkülönbségekre is rávilágítottak az irányított beszélgetések. A fókuszcsoportos interjúkra szintén az online felmérésben részt vett célcsoportok bevonásával került sor.

A workshop célja tehát a C8-as akció keretében kidolgozásra kerülő képzési anyagok közös tudásanyagának tartalmi egyeztetése, az előzetes adatgyűjtési tevékenységek eredményeinek ismertetése, továbbgondolása volt a képzési anyagok fejlesztésének megalapozása céljából.

Az első napon 9 órától várták a ráckevei helyszínre érkezőket, a regisztrációt és a reggeli kávét követően pedig elkezdődött a szakmai munka. Elsőként a Klímabarát Települések Szövetségének munkatársai ismertették az előzetesen lefolytatott kérdőíves felmérések eredményeit és tapasztalatait, majd Dr. Szatzker Petra, a LIFE LOGOS 4 WATERS szakmai vezetője tartott előadást a Természetalapú megoldás tervezése során vizsgálandó tényezőkről, aspektusokról. Ezt követte Dr. Számadó Róza az Önkormányzati Koordinációs Iroda Főosztályvezetőjének az Érintettek a települési fejlesztések során című prezentációja, melyben kitért a stakeholder elemzés lépéseire is, valamint arra, hogy ez miért fontos az ehhez hasonló projektek során. Ezt követően kezdődött a közös gondolkodás, brainstorming a közös tudásanyag főbb tartalmi elemeinek meghatározása kapcsán. A szakértők egy vezetett feladat során fogalmazhatták meg mit tartanak fontosnak, hogy bekerüljön a közös tudásanyag főbb tartalmi elemei közé. Az ebédszünet után a közös tudásanyag tematikus elemeinek összegyűjtése következett, a tartalmi javaslatok, ötletek megvitatása és csoportosítása, így alakultak ki a főbb tématerületek, melyekre ki kell majd térni a közös tudásanyagban. A témák szerinti szakértői csoportok kialakítása után a tartalmi javaslatok megvitatása, az előző blokk folytatásaként a tartalmi javaslatok letisztázása és összegzése következett. Ezzel véget ért az első nap szakmai munkája, majd egy közös vacsorát követően, melyet Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nyitott, este még egy csapatépítő kreatív játékra is sor került.

IMG 2222

A második napot ismét a Klímabarát Települések Szövetségének munkatársai nyitották összefoglalva az előző nap eredményeit, a közös tudásanyag tartalmi elemeire érkezett szakértői javaslatokat.

Ezt követte a közös tudásanyag tovább gondolása az egyedi képzési anyagok tükrében, melyhez szakmaterület szerinti csoportok kerültek kialakításra, akik javaslatokkal járultak hozzá a szakterületükhöz kapcsolódó tananyag tartalmához, majd a más szakterületek is hozzászólhattak mit kellene még az ő szempontjukból tartalmaznia ezeknek a tematikus anyagoknak. A Workshopot Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke zárta, megköszönve a résztvevők munkáját, amit egy újabb közös ebéd követett. Ez után már csak a projekt kedvezményezettek részvételével került sor egy munkaértekezletre, melyen fontos, a projektet érintő egyéb témákról volt szó.

Összességében egy sikeres workshopot tudhatunk magunk mögött, mely során a közös tudásanyagot megalapozó anyagot illetően rengeteg ötlet érkezett, kitekintve a kifejlesztendő speciális tananyag és egy önkormányzati, vízügyi, mérnöki és hatósági szemmel összeállított javaslatcsomaggal zárult a rendezvény. A szakértőkkel együtt a közös munka folytatódik tovább a C8-as akció keretében a célcsoport specifikus képzési anyagok kifejlesztése érdekében. A közös tudásanyag valamennyi célcsoport számára készülő képzési anyagnak részét képezi. A C8-as akciónak 5 alakciója lesz, az első alakció, melynek célja a közös tudásanyag kialakítása, ennek keretében valósult meg a workshop is. A közös tudásanyag elkészültét követően, kezdetét veszi a specifikus anyagok kidolgozása az alábbiak szerint:

IMG 8437

  • Új egyetemi kurzus fejlesztése, tesztelése és beépítése a hazai víztudományi felsőoktatási képzésbe
  • E-learning létrehozása önkormányzati szakemberek részére
  • E-learning létrehozása vízügyi (hatósági) szakemberek részére
  • Képzésfejlesztés és képzésszervezés a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat tagjai számára.

A közös tudásanyag és a speciális képzési anyagok kidolgozásával állnak össze az integrált vízgazdálkodás jövőbeni használatát ösztönző, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítő képzések várhatóan 2024 végéig, majd pilot oktatásokra is sor kerül még a projekt keretében.

 

 

 

További képek a workshopról megtekinthetőek a galériában.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás