life logo
IMG 0345 1

I. és II. külföldi kapcsolatépítő látogatás (Spanyolország, Lorca, Murcia)

Az „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” című LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében az első és második külföldi kapcsolatépítő látogatásra 2023. május 14. és 18. között került sor Spanyolországban. A kapcsolatépítő találkozó alkalmával a LIFE program keretében 2017 és 2021 között megvalósult LIFE-ADAPTATE (LIFE16 CCA/ES/000049) és LIFE HEATLAND (LIFE16 CCA/ES/000077) című projekteket látogatták meg a résztvevők.

IMG 0023

A projektben összesen három nemzetközi networking találkozó megvalósítását vállaltuk.  Tekintettel arra, hogy az első két alkalommal meglátogatni kívánt fogadó szervezetek Spanyolországban helyezkednek el és a projekt helyszínek között viszonylag kis földrajzi távolság van, így amellett döntöttünk, hogy egybekötve teljesítjük az első két networking találkozó lebonyolítását. Ezzel közel felére tudtuk csökkenteni a Partnerség utazásának karbonlábnyomát, másrészt a költséghatékonyság szempontjából is előnyös döntés volt. A találkozón a Koordináló Kedvezményezett részéről 3 fő, továbbá minden Partner Szervezettől 1-1 fő vett részt. A kapcsolatépítő találkozó során lehetőség volt a meglátogatott projekteket megismerni és kapcsolódási pontokat, esetleges jövőbeli együttműködési lehetőségeket feltérképezni. Az utazás repülővel történt Budapestről Alicante városába, ahonnan busszal, illetve vonattal közelítettük meg a projektek helyszíneit.

A LIFE-ADAPTATE projekt fő helyszíne Lorca, egy kis település Délkelet-Spanyolországban 93 ezer lakossal, amely Európa egyik legszárazabb vidékén fekszik. A LIFE-ADAPTATE projekt egy közös módszertan kialakítását célozta meg a fenntartható energia- és éghajlat-változási cselekvési tervek kidolgozásához az európai településeken. A projekt a helyi éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási politikák kialakításának és végrehajtásának folyamatát kívánja az éghajlatváltozás mérséklését célzó EU-s intézkedésekkel összehangolni, itt az önkormányzatok szerepét tekinthetjük a fő kapcsolódási pontnak a LIFE LOGOS 4 WATERS projekttel. A projekt hat településre összpontosított, Spanyolországban 3 (Águilas, Cartagena és Lorca), Portugáliában 2 (Alfândega da Fé és Mértola) és Lettországban is egy település (Smiltene) részt vett a projektben. A projekt fő eredményeinek tekinthető a fenntartható energia- és éghajlatvédelmi cselekvési tervek (SECAP) kidolgozása és hivatalos jóváhagyása minden egyes résztvevő település esetében, kilenc kísérleti intézkedés végrehajtása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és annak mérséklése terén, valamint az EU éghajlat-politikáját támogató helyi rendeletek kidolgozása vagy kiigazítása, különösen a várostervezést szabályozó rendeleteké. Ezek a tervek a projekt során a lakosság részvételével végzett helyi sérülékenységi vizsgálaton alapultak.

IMG 0110

IMG 0094

Águilas, egy Lorcával szomszédos település, ahol a nagy vízigény gyorsan fokozódott, a hirtelen növekvő népesség és a településen élők fő gazdasági tevékenysége, a mezőgazdaság miatt. A városi fásított területek fenntartása ezért egyre nehezebbé vált, erre is reagálni kívánt a projekt. Így az egyik demonstrációs projekt itt valósult meg, mely során a szennyvíztisztító telepről származó tisztított szennyvizet is felhasználják öntözésre. Az intézkedés a Las Mascarasban található víztisztító telepen kezdődik, ahonnan egy csővezeték és egy vízszivattyú segítségével a kezelt vizet két 35 m3 -es vízgyűjtő tartályba vezetik, ahonnan a víz gravitációsan érkezik a projekt keretében kialakított erdős területre, amely a tisztítóteleptől 1,3 km-re található.

A találkozókor elsőként a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt került bemutatásra Dr. Szatzker Petra projektvezető által, majd Markó Fruzsina, Bátya Önkormányzatának vízgyűjtő koordinátora és Rakovics András, Püspökszilágy Önkormányzatának alpolgármestere is bemutatták a településeiken megvalósult természetes vízmegtartó beavatkozásokat. A LIFE-ADAPTATE projekt bemutatására a Claustro del Convento de La Mercedban került sor a projekten dolgozó Pedro Pepes és María Rosa által, mely során a látogatók megismerhették a projekt céljait, a megvalósult tevékenységeket, elért eredményeket, valamint Rafael Ataz Gómez (Region of Murcia Development Institute) az előadásokat követően készséggel válaszolt a felmerülő kérdésekre és a projekt lettországi partner által tapasztalt, a magyarországihoz hasonló időjárási körülményekről is beszámolt, kollaborációt javasolva a LIFE LOGOS 4 WATERS munkatársainak.

A kapcsolatépítés és a projektek prezentálása után megtekinthettük a Lorcában megvalósult intézkedések közül az „árnyék folyosókat”, amiket azért hoztak létre, hogy a gyalogosok a belvárosi utcákon biztonságosabban közlekedhessenek, az erős napsugárzástól védett területen. Az árnyékolókat vízáteresztő anyagból készítették, így a csapadékot nem fogja fel.

A networking látogatás második állomásaként május 17-én Murcia városába utazott a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnerség delegációja, ahol a LIFE HEATLAND projekttel ismerkedhettek meg közelebbről. Hasonlóan elsőként itt is a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt került bemutatásra Dr. Szatzker Petra projektvezető által, majd szintén Markó Fruzsina Bátya Önkormányzatának vízgyűjtő koordinátora és Rakovics András Püspökszilágy Önkormányzatának alpolgármestere is bemutatták a településeiken megvalósult természetes vízmegtartó beavatkozásokat. A LIFE HEATLAND projekt bemutatása egy másik murciai projekt keretében kialakított épületrészben került megrendezésre, amely a körforgásos gazdaságot és a hulladék újrahasznosítását hivatott támogatni. Az előadóteremben rengeteg, a vállalatok számára már nem hasznosítható, de gyerekek, iskolások vagy egyéb kreatív projektet megvalósító személyek számára hasznos eszközök és alapanyagok voltak elhelyezve tárolókban. A helyszín bemutatása után Lorena Fernández Seoane (Energy and Insulation Area, City Council of Murcia) és Manuel Valls Sevilla (City Council Murcia, Municipal Engineer) bemutatta a LIFE HEATLAND projektet.

IMG 0306

IMG 0328A LIFE HEATLAND projekt célja a városi hősziget hatás csökkentése, melyet innovatív járdaelemekkel és növényekkel borított felületekkel/tetőkkel kívántak elérni, vagyis a természetközeli megoldások is előtérbe kerültek ebben a projektben. A spanyol város szintén erős napsugárzásnak van kitéve az év jelentős részében, ezért a világon már hasonló kihívásokkal szembenéző településeken alkalmazott hűvösebb járdaelemeket alkalmaztak, a városi hősziget hatás csökkentése céljából. Továbbá a lakóközösség arról is beszámolt, hogy a zajszennyezés is csökkent az innovatív útburkolat által, mely egy nem várt, többlet hozzáadott értéket jelent. Az útburkolat a hagyományos aszfalt helyett mészkő-aggregátumot, átlátszó szintetikus kötőanyagot, titán-oxid és vas-oxid pigmentek keverékét is tartalmazza, ezáltal a színe sem olyan sötét, így kevesebb hőt nyel el. Murcia városában négy mérőállomást telepítettek az eredmények monitorozása céljából, különböző szenzorokat (pl. egy útburkolat felületi hőmérséklet-érzékelőt, három levegőhőmérséklet mérőt, egy ózonmérőt és egy lux-mérőt) szereltek fel. A demonstrációs terület megtekintésekor első kézből bizonyosodhattunk meg a „cool pavement” vagyis hűvösebb járda/burkolat hatásáról.

A LIFE HEATLAND munkatársai biztosítottak mérőműszereket, amelyekkel ott helyben letesztelhették a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnerei is mennyivel kevesebb hőt sugároz vissza a világosabb színű burkolat, ami a látogatás napján is – mely egy kevéssé napsütéses időszakra esett – 8-9 °C-ot jelentett.

A városban megvalósult más projektekről is halhatott a delegáció Elena de Vincent (Aguas de Murcia) előadásában, amelyek szintén a klímaváltozás hatásaihoz kívánnak alkalmazkodási lehetőséget biztosítani, így például a városi víztisztító rendszerről is többet tudhattunk meg. Spanyolország ezen területein kevés a csapadék, a csapadékvíz visszatartásában nincs jelentősebb potenciál, így kénytelenek a szennyvíztisztításra nagyobb hangsúlyt fektetni és felhasználni a rendelkezésre álló szürke vizet.

IMG 9959 1

IMG 9965 1

IMG 0369

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalóan a kapcsolatépítő látogatás során a projekt partnerek képviselőinek lehetősége volt megismerni, két délkelet-spanyolországi város alkalmazkodási és mitigációs stratégiáit, amiknek azért is lehet jelentősége, mert ugyan ma még jóval több csapadék esik hazánkban, mint Spanyolországban, de a különböző klímaszcenáriók, illetve területi klímaanalógiai módszertanon alapuló vizsgálatok alapján az évszázad végére Magyarország éghajlata a klímaváltozás hatására nagyon hasonlóvá alakulhat. Mivel Magyarország vízellátottsági szempontokat tekintve még jobb helyzetben van, fontos lenne, hogy az elkövetkező években is minél több vizet tartsunk országhatárainkon belül, ezzel megelőzve a növényzet kiszáradását és a mezőgazdasági termények mennyiségének és minőségének csökkenését. Az önkormányzatok összefogása és területi szintű alkalmazkodási stratégiák kialakítása, más országok jó gyakorlatainak alkalmazása hazánkban is követendő példának tekinthető, melyek adaptálásával preventíven csökkenthető a magyar települések éghajlati sérülékenysége.

Fotókat készítette: Szenek Zoltán (Országos Vízügyi Főigazgatóság)

További képek a kapcsolatépítő látogatásról megtekinthetőek a galériában.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás