life logo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hódokkal a vízmegtartásért és a biodiverzitásért

Az elmúlt 2 év során a legnagyobb aszály idején is folyamatos vízborítás jellemezte a perőcsényi hordalékfogóban létesült hódmocsarat. A változatos és kiterjedt hód-infrastruktúrák (gátak, csatornák, mélyedések) a 2023-as villámárvizeket jelentősen lelassították, így azok a hordalékfogó mesterséges gátjára nem jelentettek veszélyt.

A hódok tájátalakító tevékenységének ökológiai szempontból legfontosabb hozadéka ugyanakkor kétségtelenül a biodiverzitás jelentős mértékű növekedése, ami az állandó vízborítás mellett a hódok által „menedzselt” növényzet faji és szerkezeti gazdagodásának köszönhető. Elegendő volt két vegetációs időszak ahhoz, hogy a perőcsényi hódmocsár táji léptékben is a legjelentősebb kétéltű-szaporodóhellyé váljon.

 

20230623 160401
Barna rétihéja fiókák a perőcsényi hódmocsárban (Fotó: Juhász Lilla)

A hasonló élőhelyek súlyos térségbeli hiányát jelzi az, hogy ezen a kis területen 2023-ban három barna rétihéjapár költött sikerrel. A Talpalatnyi Vadon Természetmegőrzési Alapítvány két fészekalj esetében végzett táplálék-elemzést vadkamera-felvételek alapján. Eszerint a barna rétihéják táplálékának 70%-a volt mezei pocok, 15%-a egér (elsősorban pirókegér), 8%-a madárfióka, 7% pedig egyéb.

Juhász Erika Mária hódkutató együttműködésével a civilek és szakértők a továbbiakban is nyomon követik a perőcsényi hódmocsár élővilágának alakulását, illetve a hódok tájátalakításának klimatikus, valamint a vízbázis mennyiségére és minőségére gyakorolt pozitív hatásait is.

 

20230627 091229
Természetvédelmi információs tábla a hódok által végzett tájátalakítás és vízmegtartás ökológiai jelentőségéről Perőcsényben (Fotó: Juhász Lilla)

A LIFE LOGOS 4 WATERS önkormányzati pályázati program keretében a perőcsényi hordalékfogónál elhelyezett tájékoztató tábla azokat a pozitív hatásokat hivatott bemutatni, amelyek miatt fontos, hogy foglalkozzunk a hódok vízmegtartásban játszott pozitív szerepével.

 

Készítette: Juhász Lilla, Juhász Erika Mária

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás