life logo
3

A Víz Világnapja!

A z Világnapja évről évre remek alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodásra. Olyan érték, korlátozott számban rendelkezésre álló erőforrás ez, melynek valódi értékét az életünkben betöltött nélkülözhetetlensége mutatja leginkább.

Március 22. a víz világnapja, álljunk meg egy pillanatra ezen a napon és gondolkozzunk el azon, hogy mit is jelent számunkra a víz és miért is kell rá nagyon vigyázni. Ha a vízre gondolunk, eszünkbe juthat egy kellemes tengerparti nyaralás emléke, a Balaton gyönyörű látképe vagy épp a fővárosunkat kettészelő Duna folyó kanyarulata. Amellett, hogy a víz jelentős esztétikai értékkel bírhat, komoly szerepet tölthet be az emberek kikapcsolódása terén is, legyen szó pihenésről vagy vízi sportról. Azonban ha ennél is tovább megyünk és a mindennapi életünk különböző aspektusaiból is rátekintünk a vízre és annak jelentőségére, hamar rájövünk, hogy mindennapjaink legapróbb mozzanataiban is jelen van a víz, az ébredést követő arcmosástól a lefekvés előtti fogmosásig. Így aztán könnyen beláthatjuk édesvízkészleteink megóvásának jelentőségét.

Az UNESCO és az UN-WATER minden évben kijelöli a Víz Világnapja mottóját, amelyre kiemelten fókuszál. A 2024-es év mottója: Víz a békéért. Fontos dologra hívja fel a figyelmet az idei jelmondat. Napjainkban, melyeket fegyveres konfliktusok, világjárvány, és ezek gazdasági hatásai sújtanak, szintén komoly küzdelemmé nőheti ki magát a vízért, ehhez az élethez elengedhetetlen elemért folytatott versengés. Hiszen egy olyan erőforrásról van szó, mely amellett, hogy véges, nem is egyenlő arányban áll rendelkezésünkre.

A víz azonban olykor problémát is jelenthet, gondoljunk csak az olykor egész országrészeket fenyegető áradásokra. Röviden összefoglalva a leggyakoribb gondot a víz hiánya vagy épp túlzott mennyisége okozza. A klímaváltozás hatásai ezen szélsőségek előfordulását fokozzák, ezáltal egyre jobban érzékelhetővé téve azokat. A szélsőségek kiegyenlítésével azonban hatékonyan tudunk alkalmazkodni a klímaváltozás okozta negatív hatásokhoz, melyben kulcsszerepe van a helyi, közvetlen környezetünkben történő cselekvésnek. Az egyéni, települési és területi, kisvízgyűjtő szintű vízmegtartás szintén hozzájárulhat mindehhez, tekintettel arra, hogy a víz kiemelt fontossággal bír a klímaalkalmazkodás terén is.

Az egyensúly megtalálása és fenntartása a települési és területi vízgazdálkodás integrálásával, továbbá a vizek helyben tartásával és hasznosításával érhető el a leghatékonyabban. A villámárvizek és az aszály nem csak a mezőgazdaságot, hanem a természetes ökoszisztémát és a településeket is károsan érinti. Ennek elkerülése érdekében célszerű a belvizek és az árvizek egy részének megfelelő visszatartása a későbbi vízhiány mérséklése és a mikroklíma javítása céljából.

Fontos tehát az egyéni és társadalmi szintű felelősségvállalás, hogy lássuk saját szerepünket és lehetőségeinket is a cselekvésre. Tegyünk együtt közös kincsünk, a víz megóvásáért. A természetes vízmegtartó megoldások alkalmazásával javíthatjuk az élőhelyek minőségét, a talaj és a felszín alatti víztartó rétegek víztározó képességét, miközben ezáltal javul a vizek és a víztől függő ökoszisztémák állapota is.

 

Kép forrása: https://www.istockphoto.com/hu/search/2/image-film?page=8&phrase=water

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás