life logo
IMG 9008

A tavaszi rendezvénysorozat előadásai bemutatásra kerültek a Pest Vármegyei Éghajlatváltozási Platform ülésén

A 2023. november 8-án lezajlott a Pest Vármegyei Éghajlatváltozási Platform soron következő ülése a Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal szervezésében, amelynek helyszíne Pesti Vármegyeháza, Kossuth Lajos Díszterme volt. Az eseményt Karácsony Ádám, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte az éghajlatváltozás helyi szinten is érzékelhető hatásainak súlyosságát, illetve a vízhez kötődő cselekvések fontosságát.

IMG 9006
Karácsony Ádám, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg a rendezvényt

Az előadások sorát elsőként Farkas Viktor Mátyás, a WWF Magyarország Alapítvány éghajlatvédelmi szakértője nyitotta meg. Előadásában röviden bemutatta Magyarország aktuális klimatikus helyzetét, illetve a várható éghajlatváltozási tendenciákat, valamint a klímaváltozás önkormányzatokra gyakorolt hatásait részletezte, külön kitérve az elmúlt években tapasztalható szélsőséges időjárás okaira és az ezzel együtt járó települési kihívásokra. Ezt követően Dr. Szatzker Petra, a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt szakmai vezetője ismertette annak átfogó célkitűzéseit, célcsoportjait, illetve a várható eredményeket. Mindezek mellett a projekt előzményéül szolgáló LIFE-MICACC projekt tapasztalatait és hatását is megosztotta a jelenlévőkkel.

IMG 9015
Dr. Szatzker Petra, a LIFE LOGOS4 WATERS projekt szakmai vezetője ismertette a projekt célkitűzéseit, illetve röviden bemutatta a LIFE-MICACC projekt eredményeit

A megvalósítás alatt álló LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretén belül két demonstrációs kisvízgyűjtő terület került kijelölésre a természetes vízmegtartó megoldások kialakításának mintaterületéül. A bátyai mintavízgyűjtőn megvalósuló megoldásokat Markó Fruzsina, Bátya Község Önkormányzatának vízgyűjtő koordinátora mutatta be. Előadásában a lokálisan kezelendő problémákra világított rá, amelyekre az előző, valamint a jelenlegi LIFE projektben is igyekeztek és igyekeznek természetalapú megoldást kínálni. A másik demonstrációs helyszín a püspökszilágyi mintavízgyűjtő terület, ahol Mészáros Krisztián, Püspökszilágy Község Önkormányzatának vízgyűjtő koordinátora ismertette a villámárvizek hatékony kezelési lehetőségeit és hogy milyen beavatkozásokat kívánnak a környező településeken megvalósítani a projekt keretében lefolyáslassítás és a vízvisszatartás céljából.

A következő előadásban Kiss Bence Álmos, a Klímabarát Települések Szövetségének projektvezetője osztotta meg a projekt keretében megvalósuló Önkormányzati és a Vízgyűjtő Pályázati Programtapasztalatait. Míg előbbi pályázat elsősorban a kisléptékű vízmegtartó, vízvisszatartó és –hasznosítást elősegítő megoldásokra fókuszált települési, valamint egyéni léptékben, addig utóbbi már önkormányzatok együttműködésében, kisvízgyűjtő, illetve térségi szintű problémák megoldására nyújt szakmai támogatást. Az előadás átfogó képet nyújtott a két pályázat során lezajlott értékelések tapasztalataira, kihívásaira és eredményeire. A 2022-ben lezajlott Önkormányzati Pályázati Program keretében nyertes 15 településen az „önkormányzati kisprojektek” megvalósítás alatt állnak, ezekről részletesebben itt olvashatnak.

A projekt partnerek közül előadást tartott az Országos Vízügyi Főigazgatóság is, Dr. Balatonyi László osztályvezető az Integrált Települési Vízgazdálkodási Tervet szemléltette, amely az önkormányzatok számára nyújt jelentős segítséget a fenntartható vízkészlet-gazdálkodásuk, vízkormányzásuk biztosítására, ezek tervszerű és egységben történő kezelésére.

Az Önkormányzati Pályázati Program keretében, a projekt támogatásával 15 település különböző, kisléptékű, természetalapú megoldásainak kivitelezésére nyert támogatást, amelyek közül a tatai esőkertek ötletét, terveit és kivitelezési munkálatait ismertette Rigó Balázs, Tata város alpolgármestere A jelenleg megvalósulás alatt álló esőkertek az elmúlt hetek erősen csapadékos időjárása során is hatékonynak bizonyultak a csapadékvíz kezelésében, helyben történő beszivárogtatásában.

IMG 9037
Rigó Balázs, Tata város alpolgármestere osztotta meg a jelenlévőkkel az Önkormányzati Pályázati Program keretében településükön megvalósuló esőkertek tapasztalatait

A természetes vízmegtartó megoldásokról, a települési és térségi jó gyakorlatokról szóló előadások körét Farkas Viktor Mátyás zárta, hangsúlyozva az együttműködés fontosságát, illetve a térségi léptékben történő víz- és tájgazdálkodás hatékony szerepét, amelyre több külföldi, működő és megvalósult projektet hozott példaként, illetve bemutatott néhány hazai tervet is a témában.

A rendezvényen az Önkormányzati Koordinációs Iroda koordinálásával megvalósuló két új projekt céljai, módszerei és az eddigi eredményei is bemutatásra kerültek. A LOCALIENCE projekt célja a szélsőséges időjárási eseményekkel szembeni ellenálló képesség fejlesztése helyi szinten Közép-Európában. Csizmadia Petra, a projekt szakmai vezetője előadásában bemutatta a projekt nemzetközi partnerségét, illetve részletezte az eddigi eredményként született katasztrófavédelmi felmérésből és annak elemzéséből levonható előzetes következtetéseket és a jövőbeni feladatokat.

Az előadások sorozatát Laib Eszter, a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodájának főosztályvezetője zárta, amelyben az Iroda által koordinált NBS4LOCAL projektre hívta fel a figyelmet. A projekt a természetalapú megoldások szakpolitikai környezetbe történő hatékony integrálási lehetőségeivel foglalkozik, amellyel a helyi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének javítása erősíthető. Hasonlóan a LOCALIENCE projekthez, nemrég kezdődött a munka ebben az ugyancsak INTERREG, de már európai szintű nemzetközi partnerséggel együtt működő projektben.

IMG 9051
Laib Eszter, az Önkormányzati Koordinációs Iroda főosztályvezetője zárta az előadások sorát az NBS4LOCAL projekt bemutatásával

A rendezvény célja az volt, hogy minél szélesebb kör megismerje azokat a jó példákat, kezdeményezéseket és projekteket, illetve ezek eredményeit, amelyek egyaránt hozzájárulnak a fenntartható jövőkép kialakításához – különös tekintettel a vízkészlet-gazdálkodásra –, illetve elősegítik az önkormányzatok klímaváltozással szembeni ellenállóképességének erősítését, amelyhez mintaértékű beavatkozási lehetőségek is bemutatásra kerültek mind kisebb, mind nagyobb léptékben. Bízunk benne, hogy a rendezvényen elhangzottak jó alapot nyújtanak a figyelemfelhívásra, az integrált szemlélet fontosságára és a résztvevők hasznos, önmaguk és közösségeik által is alkalmazható tapasztalatokkal lettek gazdagabbak.

Az előadások megtekinthetőek a Dokumentumtárban, amely az alábbi linken érhető el.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás