54068704965 0f07c5f7bd o

II. nyári egyetem ünnepélyes nyitórendezvénye

Az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségéhez kapcsolódva került megrendezésre 2024. október 14-én a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Önkormányzati Államtitkársága által koordinált LIFE LOGOS 4 WATERS projekt második nyári egyetemének ünnepélyes nyitórendezvénye. Az eseményen, a nyári egyetemen résztvevő nemzetközi hallgatók is képviselték magukat Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán (NKE VTK).

54067371277 ec9484e9c4 k
Dr. Deli Gergely köszöntő beszéde (Forrás: © Hungarian presidency)

A résztvevőket elsőnként dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntötte. Rektor Úr köszöntő beszédében kifejtette, hogy az éghajlatváltozás hatásai, a népesség dinamikus növekedése, és az ipar egyre fokozódó szükségletei világszerte megnehezítik a tiszta vízhez való hozzáférést. Ezek a tényezők egyértelműen arra figyelmeztetnek, hogy fokozott gondossággal kezeljük ezt az alapvető erőforrást, és olyan projekteket valósítsunk meg, amelyek elősegítik vízkészleteink fenntartható kezelését és védelmét – részletezte a rektor, majd hozzátette – a LIFE LOGOS 4 WATERS program kiváló példa erre. Továbbá hangsúlyozta, hogy az NKE elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, ezért az egyetemen folytatott oktatás kiemelt prioritása olyan szakemberek képzése, akik megfelelő szaktudással és gyakorlati felkészültséggel tudnak szembenézni a klímaváltozás negatív hatásaival.

54068244546 92456adb23 k
Dr. Dukai Miklós köszöntő beszéde (Forrás: © Hungarian presidency)

Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterének nevében köszöntötte a jelenlévőket. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt középpontjában a természetalapú vízmegtartó megoldások állnak, amelyek segíthetnek enyhíteni a klímaváltozás és szélsőséges időjárási események hatásait. Erre példaként hozta fel Dukai államtitkár úr a szeptemberben bekövetkezett dunai rekord árvizet. Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar EU-elnökség programjában kiemelt szerepet kap a klímavédelem. Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válása sürgető nemzetközi fellépést igényel – jelentette ki az államtitkár. Emellett hozzátette, hogy a klímaalkalmazkodás és a fenntartható vízgazdálkodás sikeres jövője a következő generációk szakembereinek felkészültségén, tudásán és kreativitásán alapul. Hangsúlyozta, hogy mindezen képzési szempontokban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem úttörő szerepet játszik, a kitűzött célok elérésének egyik hatékony lépcsőfoka a nyári egyetem megszervezése is.

54068503368 1b685c19c5 k
Dr. Bari Bernadett köszöntő beszéde (Forrás: © Hungarian presidency)

Baja Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Bari Bernadett beszédében hangsúlyozta a cselekvés, az összefogás fontosságát, amely Baja esetében különösen is meghatározó volt az árhullám levonulásának koordinációjában, egyúttal köszönetét fejezte ki a VTK önkénteseinek. Köszöntőjében kiemelte, hogy a vízügyi ágazatok és az önkormányzatok együttműködése elengedhetetlen a klímaváltozás és az azzal összefüggő természeti szélsőségekhez negatív hatásainak mérsékléséhez, de ugyanilyen fontosnak tartja a megszerzett tudásunk és a tapasztalatunk átadását a jövő vízügyi szakemberei számára.

54068577254 560274728b k
Dr. Szatzker Petra előadása a LIFE LOGOS 4 WATERS projektről (Forrás: © Hungarian presidency)

A köszöntőket követően szakmai előadásokat hallgattak meg a jelenlévők. Esőnként dr. Szatzker Petra szakmai vezető mutatta be az „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő gazdálkodásért” című LIFE LOGOS 4 WATERS projektet, melynek kiemelt célja a helyi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének javítása és az természetalapú vízgazdálkodási megoldások fokozott alkalmazásának ösztönzése helyi és vízgyűjtő szinten.

nkenyariegyetemrektor bajahangja
Fekete Csaba polgármester úr bemutatja a Kalocsai-Sárköz mintaterületen megvalósuló természetalapú megoldásokat (Forrás: © Baja Hangja)

A projekt keretében megvalósításra kerülő természetes vízmegtartó megoldások egyik beavatkozási helyszíne a Kalocsai-Sárköz vízrendszerén található demonstrációs terület, ahol a tájléptékű vízvisszatartó megoldások alkalmazási jellemzőiről és várható hatásairól Fekete Csaba, Bátya Község polgármestere tájékoztatta a résztvevőket.

54068704535 da5f0c4cc1 k
Tamás Enikő Anna egyetemi docens előadása a nyári egyetemről (Forrás: © Hungarian presidency)

Őt követte Tamás Enikő Anna egyetemi docens, a nyári egyetem vezetőjének előadása. Docens asszony előadásában a 2024-es nemzetközi továbbképzés célját és programját ismertette, valamint röviden bemutatta a terepi mérések helyszíneit, Magyaregregyet.

54068244066 6bd4885c65 k
Lidija Tadić egyetemi tanár előadása a két intézmény együttműködéséről (Forrás: © Hungarian presidency)

A rendezvény Lidija Tadić, az Eszéki Egyetem Építő- és Építészmérnöki Karának egyetemi tanárának előadásával zárult. Előadásában kiemelte, hogy a két intézmény 2014 óta működik együtt és szervez közösen nyári egyetemeket, amik számos előnnyel járnak mind a hallgatók, mind az oktatók részére.

54068704740 dd2509779f k
Varga Dalma Erzsébet moderátor (Forrás: © Hungarian presidency)

 

Felhasznált források:
Hungarian presidency: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/hu/hirek/a-life-logos-4-waters-projekt-kereteben-megvalosulo-nyari-egyetem-uennepelyes-nyitorendezvenye/
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar: https://vtk.uni-nke.hu/hirek/2024/10/15/kozos-fellepessel-az-eghajlatvaltozas-okozta-idojarasi-szelsosegekkel-szemben

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

További híreink

Megszakítás